Σε τροχιά μπαίνουν τα επόμενα χρόνια οι ελληνικοί μικροδορυφόροι, με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη να επισημαίνει σε πρόσφατη εκδήλωση ότι ήδη η πρώτη σύμβαση αξίας 60 εκατ. ευρώ κατέληξε στη βρετανική Open Cosmos.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι μέχρι το 2026 οι μικροδορυφόροι να βρίσκονται στον αέρα, ενώ είπε ότι είναι από τα έργα που έχουν τρέξει γρηγορότερα από κάθε άλλο διαγωνισμό. «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο κατακύρωσης και συμβασιοποίησης. Αυτή την εβδομάδα θα συμβασιοποιηθεί το πρώτο έργο και μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουμε κλείσει και τα υπόλοιπα έργα» επεσήμανε ο υφυπουργός.
Το μεγάλο στοίχημα
Η εκτόξευση των ελληνικών μικροδορυφόρων αποτελεί μεγάλο στοίχημα του υπουργείου, καθώς έτσι θα μπορούν να λαμβάνονται σημαντικά δεδομένα με πολύ μεγάλη ακρίβεια.
Ο ίδιος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου έχει δηλώσει ότι «με το σύστημα μικροδορυφόρων θα έχουμε πληροφορία με τεράστια ακρίβεια για όλους όσοι την χρειαστούν για πολιτική προστασία, πολεοδομία, για τις παραλίες σχετικά με την παράνομη χρήση παραλιών. Με έχει συναρπάσει, είναι όλες αυτές οι ευκαιρίες που μας δίνονται στους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. Εκεί πέρα βλέπουμε το μέλλον, εκεί που άλλα πράγματα στις δυο διαστάσεις στη γη κολλάνε, βλέπεις πως σου δίνεται η ευκαιρία από ψηλά να δεις πιο ξεκάθαρα το τι γίνεται. Όταν έχει πλημμύρες, φωτιές, διάφορα πολεοδομικά ζητήματα η λύση έρχεται από ψηλά».
Το Διαστημικό Πρόγραμμα της χώρα σχεδιάστηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος μετά τις φυσικές καταστροφές και τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι και στοχεύουν στην ενίσχυση της «ομπρέλας προστασίας» που δημιουργείται για την προστασία των πολιτών και της εθνικής περιουσίας. Το έργο συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνει την εκτόξευση 13 μικροδορυφόρων.
Μέσω των οπτικών επίγειων σταθμών στην Ελλάδα, οι μικροδορυφόροι θα επικοινωνούν με τους δορυφόρους. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν οι μικροδορυφόροι είναι το γεγονός ότι βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά και ύψη που κυμαίνονται μεταξύ 400 έως και 1.000 χιλιομέτρων, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε στοχευμένες αποστολές όπως η συλλογή δεδομένων.
Η συμβασιοποίηση και τα έργα που έρχονται
Το πρώτο έργο αξίας 60 εκατ. ευρώ έχει πάει στην Open Cosmos και η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.
Το έργο υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU και εντάσσεται δε στην ευρύτερη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης «Ανάπτυξη Δικτύου Μικροδορυφόρων», ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, μέσω του σμήνους των μικροδορυφόρων θα παρέχονται δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας σε πολλαπλούς φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, όπως τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κλπ, υποστηρίζοντας την προσπάθεια για συνεχή παρακολούθηση του περιβάλλοντος, καταγραφή των διαχρονικών μεταβολών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα, στόχος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η αφομοίωση της τεχνογνωσίας από την εγχώρια αγορά, ώστε να αναπτυχθεί ένα διαστημικό οικοσύστημα, ικανό να υποστηρίξει την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής.
Οι μικροδορυφόροι θα προσφέρουν δεδομένα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, μέσω της ανάπτυξης Θερμικών Μικροδορυφόρων και Ραντάρ Μικροδορυφόρων. Θα δίνουν τρομερές δυνατότητες στην παρακολούθηση και την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών, καθώς θα παρέχουν δεδομένα όλο το 24ωρο.
Παράλληλα θα παρέχουν και δεδομένα στις αρμόδιες αρχές, για την καλύτερη αντιμετώπιση κρίσεων ή και πολλαπλών κρίσεων, κάτι που θα βελτιώσει δραστικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Ωστόσο αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς όπως είπε ο κ. Κυρανάκης το επόμενο διάστημα παίρνει σειρά το «AXIS 1.1 THERMAL SPACE SEGMENT» με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, που προβλέπει την συλλογή θερμικών δεδομένων στην ελληνική επικράτεια, όσο και την παράλληλη ανάπτυξη τουλάχιστον τεσσάρων θερμικών μικροδορυφόρων υψηλής ανάλυσης.
Επίσης μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να συμβασιοποιηθεί και το έργο αξίας 33 εκατ. ευρώ, «AXIS 1.2 SAR SPACE SEGMENT», το οποίο αφορά ραντάρ μικροδορυφόρων.
Ειδκότερα, το έργο θα έχει ως αντικείμενο την συλλογή δεδομένων Ραντάρ και την ανάπτυξη τουλάχιστον δύο Ραντάρ (SAR- Synthetic Aperture Radar) Μικροδορυφόρων πολύ υψηλής ανάλυσης.
Πηγή mononews.gr