Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα των φετινών εκπτώσεων του καλοκαιριού, παρά τις γενναίες μειώσεις τιμών που ξεπέρασαν ακόμη και το 40%.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ ο συνολικός τζίρος κατά την εκπτωτική περίοδο υποχώρησε μεσοσταθμικά κατά περίπου 10%, απογοητεύοντας τον εμπορικό κόσμο που ήλπιζε σε τόνωση των πωλήσεών του. Η υπέρμετρη φορολόγηση εκτιμάται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην «αποχή» των καταναλωτών από τα καταστήματα.
Η απογοήτευση στην αγορά είναι διάχυτη, καθώς για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια ο τζίρος των περισσότερων εμπόρων συρρικνώνεται περαιτέρω, χωρίς να φαίνεται από πουθενά προοπτική ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιεί σε ετήσια βάση το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, ο τζίρος της αγοράς κατά τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου υποχώρησε μεσοσταθμικά κατά περίπου 10%, ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως η Άρτα, ξεπέρασε ακόμη και το 40%.
Επιπλέον, πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις (53%) εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2015, ενώ στασιμότητα δήλωσε το 1/3. Αντίθετα, το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι οι εκπτώσεις του 2016 ήταν καλύτερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο ανέρχεται στο 14% (5% στις θερινές εκπτώσεις του 2015).
Ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ υπογραμμίζει ακόμη ότι «μπορεί ο ρυθμός υποχώρησης της εμπορικής κίνησης να είναι μικρότερος από εκείνον της περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου 2015 (80%), δεν θα πρέπει όμως να λησμονείται το γεγονός πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τέθηκε σε εφαρμογή ο πρωτόγνωρος, για τα ελληνικά δεδομένα, περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων (Capital Controls) και η επιβολή της τραπεζικής αργίας, και ως εκ τούτου η περσινή εκπτωτική περίοδος δεν μπορεί να αποτελέσει βάση αναφοράς και διεξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων».