Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ανησυχία της για την κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, ενώ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Μετά την ολοκλήρωση του προσχεδίου των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό που προέκυψε ήταν απλώς η έκφραση της ανησυχίας του συμβουλίου για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία.
Μάλιστα ενώ το μόνο δίκιο που φάνηκε να αναγνωρίζουν στην Κύπρο ήταν ότι έγινε σύσταση προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της γείτονος, έσπευσαν να σημειώσουν ότι «Υπό τις συνθήκες αυτές το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να εξευρεθεί μια συνολική λύση για την Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων».
Η Τρίτη φάση αυτής της άνευρης αντίδρασης από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ότι το θέμα της Κύπρου μπήκε στην ατζέντα των συνομιλιών της συνόδου κορυφής. Και σημειώνουμε για να μην γίνει παρανόηση, πως το ‘θέμα’ στην ατζέντα δεν θα είναι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική της Ζώνη Οικονομικής Εκμετάλλευσης, αλλά αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να τεθεί ως θέμα το γενικότερο Κυπριακό πρόβλημα.
Η ευρωπαϊκή αντίδραση δείχνει την τάση του Συμβουλίου να πάρει ίσες αποστάσεις σε ένα ζήτημα που είναι αναμφισβήτητος και ο επιθετικός χαρακτήρας της Τουρκίας αλλά και η παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου. Προφανώς αυτό είναι μια έκφανση του μόνιμου άλυτου προβλήματος της παρουσίας του ψευδοκράτους στην Κύπρο, αλλά η τοποθέτησή του στο προσκήνιο τη στιγμή που μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται μια τέτοια πρόκληση, αντί η ίδια η πρόκληση να αντιμετωπιστεί ως κεντρικό θέμα, δίνει μια αίσθηση των προθέσεων της Ευρώπης για αντιμετώπιση του ζητήματος. Υπενθυμίζουμε ότι στο τελευταίο κοινό δημοψήφισμα που έγινε για το προτεινόμενο σχέδιο Ανάν, οι τουρκοκύπριοι είχαν απαντήσει ναι, σε αντίθεση με τους ελληνοκύπριους που το είχαν απορρίψει στην πλειοψηφία τους. Η εξέλιξη στο πεδίο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μάλλον χαροποιεί ιδιαίτερα την Τουρκία, η οποία έστω άτυπα δημιουργεί ένα προηγούμενο το οποίο θα ανοίξει τη συζήτηση ξανά με πιο επιτακτικό τρόπο. Δυναμική κίνηση αποτελεί η εκπροσώπηση του κυπρίου προέδρου Αναστασιάδη από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κίνηση που δηλώνει καθαρά ότι στο θέμα της ΑΟΖ οι δύο χώρες θα βαδίσουν μαζί.