«Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και από το στόχο Δελφύνη», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.
Κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αποτυχία της γεώτρησης της Exxon Mobil στον στόχο Δελφύνη, ο κ. Λακκοτρύπης συνέστησε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο δεύτερο στόχο – «Γλαύκος», η οποία ξεκινά αύριο.
Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι χρειάζονται πάρα πολλές γεωτρήσεις για να υπάρξουν επιτυχή αποτελέσματα, ασχέτως εάν η Κύπρος φάνηκε τυχερή με το οικόπεδο Αφροδίτη, που έδειξε επιτυχή αποτελέσματα από την αρχή.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, εντός του 2019 θα αρχίσει ένας κύκλος γεωτρήσεων από την ENI-TOTAL, ο οποίος θα ολοκληρωθεί εντός του 2020. Μεταξύ των δοκιμών που θα γίνουν περιλαμβάνεται και αυτή στο στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3, που τον περασμένο Φεβρουάριο επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς, λόγω των παρενοχλήσεων από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για κάθοδο τουρκικού γεωτρύπανου στις θάλασσες της Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι ο προγραμματισμός συνεχίζεται, πάντα σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.
Δεν βρέθηκε αέριο
Η χθεσινή σιωπή της κυπριακής κυβέρνησης και της EXXON MOBIL μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο στόχο Δελφύνη προκάλεσε ερωτηματικά. Η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε εντοπισμό κοιτάσματος ή έστω σε ύπαρξη προοπτικών για ανακάλυψη αποθέματος φυσικού αερίου μέσα από την επεξεργασία των γεωλογικών ευρημάτων οδήγησε στο συμπέρασμα ότι διαψεύστηκαν οι μεγάλες προσδοκίες (στις οποίες έκανε αναφορά μόλις προ ολίγων ημερών ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνέντευξή του) για ένα σημαντικό κοίτασμα που θα έβαζε την Κύπρο στον χάρτη των παραγωγών φυσικού αερίου.
Κυπριακές εφημερίδες αναφέρουν ότι οι εργασίες του γεωτρύπανου Stena IceMax στέφθηκαν με αποτυχία καθώς δεν εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου. Ωστόσο, η ιδιάζουσα, όπως αποδείχθηκε, γεωλογική δομή που εξετάστηκε μέσω της γεώτρησης επιτρέπει στους επιστήμονες της ExxonMobil να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας νέας προσπάθειας στο κοντινό μέλλον, στον ίδιο στόχο, σε άλλο σημείο και σε μεγαλύτερο βάθος. Αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης στον στόχο Γλαύκος που ήδη ξεκίνησε.