Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Σε πολύ ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις προέβη ο ο οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας Τζον Γκάλμπρεϊθ ο οποίος μετείχε στην περίφημη «ομάδα εργασίας» του υπουργείου Οικονομικών που είχε επιφορτιστεί με τη μελέτη ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής αναφέρει ότι «η δουλειά μας ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου. Εγώ, ως καθηγητής πλήρους απασχόλησης, είχα χρόνο να ασχολούμαι με αυτά τα ζητήματα μόνο στις ελεύθερες μου ώρες, όπου τύχαινε να βρίσκομαι».
Αυτό που ο ίδιος είχε κυρίως αναλάβει να ασχοληθεί στον ελεύθερο χρόνο του ήταν το ζήτημα της μετάβασης για τους ηλικιωμένους. «Εντοπίσαμε πολλά πιθανά προβλήματα», ανφέρει, «Το μεταβατικό ζήτημα που με απασχόλησε εμένα περισσότερο αφορούσε τους ηλικιωμένους. Όπως αναδεικνύεται από την εμπειρία των συνταξιούχων υπό το καθεστώς του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, οποιαδήποτε διατάραξη του συστήματος πληρωμών πλήττει δυσανάλογα αυτήν την κοινωνική ομάδα».
Αυτό που σπεύδει να ξεκαθαρίσει ωστόσο ήταν ότι ο ρόλος τους ήταν να εξετάσουν τα πιθανά ενδεχόμενα και προβλήματα στη διαδικασία επαναφοράς σε εθνικό νόμισμα και όχι το αν αυτό θα αποτελούσε τη βέλτιστη οικονομική πολιτική. «Δεν επιφορτιστήκαμε με την αποστολή να κρίνουμε αν ένα σχέδιο εξόδου θα μπορούσε να “πετύχει”. Ούτε συμμετείχαμε ποτέ σε συζητήσεις πολιτικής για το αν πρέπει να επιχειρηθεί», εξηγεί ο Γκάλμπρεϊθ.
Επίσης σημειώνει στη συνέντευξή του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, ότι η ομάδα δεν είχε επαφές με τον πρωθυπουργό. «Τον πρωθυπουργό δεν τον είδα ξανά μετά τις πρώτες εβδομάδες της νέας κυβέρνησης» δηλώνει στην «Κ». Με το πέρας των εργασιών, «κάναμε μία περίληψη των συμπερασμάτων μας και την παρουσιάσαμε στον υπουργό Οικονομικών», λέει, δηλώνοντας άγνοια για το αν εκείνος στη συνέχεια παρουσίασε τα συμπεράσματα στον κ. Τσίπρα.
Επίσης επαναλαμβάνει ότι η ιδέα της ηλεκτρονικής εισβολής στα δεδομένα της ΓΓΔΕ δεν προέκυψε από τις διαβουλεύσεις της «ομάδας εργασίας». Εξηγεί δε ότι το εν λόγω σχέδιο δεν αφορά την έξοδο από το ευρώ, το χαρακτηρίζει όμως αποτελεσματικό ως προς την ανάγκη να «συμψηφισθούν τα χρέη μεταξύ του κράτους και όσων συναλλάσσονται με αυτό».
Με πληροφορίες από imerisia.gr