Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Αποκαλύψεις: Η βοήθεια που προσέφεραν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Παγκόσμια αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας Bild am Sonntag το οποίο αποκαλύπτει ότι η γαμρναική υπηρεσία πληροφοριών BND είχε δώσει σημαντικές πληροφορίες στις ΗΠΑ σχετικά με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, πριν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις τον εντοπίσουν και εξοντώσουν στο Πακιστάν, το Μάιο του 2011.

Η BND είχε ενημερώσει την CIA ότι ο Μπιν Λάντεν κρυβόταν στο Πακιστάν εις γνώσιν των πακιστανικών αρχών ασφαλείας, μία πληροφορία την οποία είχε λάβει η Γερμανία από πληροφοριοδότη της εντός της πακιστανικής μυστικής υπηρεσίας (ISI). Επιπροσθέτως, η BND παρείχε βοήθεια στις ΗΠΑ, πριν από την επιχείρηση εξόντωσης του μπιν Λάντεν, χρησιμοποιώντας την έδρα της στη βαυαρική πόλη Μπαντ Έμπλινγκ για να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο βόρειο Πακιστάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μόλις μία εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις ότι η BND είχε βοηθήσει την NSA να κατασκοπεύσει ευρωπαϊκούς στόχους, μεταξύ των οποίων τον ευρωπαϊκό όμιλο Airbus, τη γαλλική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έρχεται αυτό το δημοσίευμα για να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, σχετικά με το μέγεθος και τη σπουδαιότητα των υπηρεσιών που οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν προσφέρει στους αμερικανούς συμμάχους τους.

Είναι δεδομένο ότι προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα στη Γερμανία από τις παραπάνω αποκαλύψεις αφού δεν πρόκειται για αποφάσεις που έχουν παρθεί ανοιχτά και δημοκρατικά στο γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά και δείχνουν για πρώτη φορά την τόσο στενή συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών για καθαρά αμερικανικά συμφέροντα.

Με πληροφορίες από imerisia.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων