Οι Γάλλοι προσλαμβάνουν ιρακινούς στρατιώτες, ώστε να δολοφονήσουν Γάλλους υπηκόους του ισλαμικού κράτους στη Μοσούλη. Με αυτόν τον τρόπο, θεωρούν ότι αποτρέπεται η επιστροφή τζιχαντιστών στη χώρα και μαζί με αυτό η πιθανότητα ενός μελλοντικού τρομοκρατικού χτυπήματος.
Η άτυπη «συνεργασία» αυτή λαμβάνει χώρα αρκετούς μήνες τώρα, όπως επιβεβαιώνεται, με τους ιρακινούς αξιωματούχους, οι οποίοι είναι επικεφαλής των επιχειρήσεων στη Μοσούλη επιβεβαιώνουν ότι οι ειδικές γαλλικές δυνάμεις έδωσαν σε ιρακινές μονάδες που εξειδικεύονται στην αντιτρομοκρατία τα ονόματα και τα πορτρέτα περίπου 30 ανδρών, ως στόχους προτεραιότητας.
Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Γάλλων υπηκόων που σκοτώθηκαν από το πυροβολικό και τις χερσαίες δυνάμεις των Ιρακινών, αναφέρει πηγή στην αμερικανική εφημερίδα, χάρη στα δεδομένα και στις πληροφορίες που έδωσαν οι Γάλλοι. Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει σε βάθος το θέμα αυτό και αρκέστηκε στο να πει ότι «Οι γαλλικές δυνάμεις συνεργάζονται στενά με τους ιρακινούς και διεθνείς συμμάχους τους».
Οι Γαλλικές δυνάμεις δεν εμπλέκονται άμεσα με τις δολοφονίες, καθώς έχει καταργηθεί η θανατική ποινή, και αρκούνται στην καθοδήγηση των ιρακινών δυνάμεων προς μέλη του ισλαμικού κράτους με γαλλική υπηκοότητα, οι οποίοι ανέρχονται σε 1.700. Στέλεχος του ιρακινού στρατού που εμπλέκεται στις επιχειρήσεις των γαλλικών δυνάμεων,δήλωσε: «Τους τελειώνουν εκεί ώστε να μην τους έχουν στα πόδια τους στη Γαλλία. Είναι καθήκον τους και είναι λογικό. Στη Γαλλία έγιναν εξάλλου οι μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις».
Ανώτατο στέλεχος της ιρακινής αστυνομίας μίλησε στην «The Wall Street Journal» και έδειξε μια λίστα με 27 ονόματα τα οποία ανήκουν στο ισλαμικό κράτος και καταζητούνται από το Παρίσι, συνοδευόμενα από φωτογραφίες πέντε ατόμων ανάμεσά τους. Το ντοκουμέντο αυτό που συντάχθηκε στην αρχή τη επίθεσης στη Μοσούλη το 2016, ανανεώνεται όσο τα άτομα δολοφονούνται. Ένας από αυτούς ταυτοποιείται με το όνομα «Badouch». Το ντοκουμέντο ανέφερε ότι είχε θεαθεί τον Ιούλιο του 2016 να οδηγεί μια λευκή Kia στα βόρεια της Μοσούλης, ντυμένος με το παραδοσιακό ένδυμα του Ιράκ. Πολλά από τα ονόματα υποδεικνύουν ότι πρόκειται για άτομα που προέρχονται από τη Γαλλία – Abou Ismaël Al-Fransi και Abou Souleïmane Al-Fransi —ή από το Βέλγιο. Ο Βέλγος υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει πάνω στο θέμα όταν ρωτήθηκε από την αμερικανική εφημερίδα.