American Enterprise Institute: Οι χώρες που βοηθάνε την Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις
Το American Enterprise Institute δημοσιεύει άρθρο του Michael Rubin, με τίτλο «Russia’s Axis of Sanctions Evasion», με το οποίο εξετάζονται οι στρατηγικές οι οποίες επέτρεψαν στη Ρωσία να προσαρμοστεί στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν έπειτα από την εισβολή της στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρεται, ενώ η Δύση πάγωσε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και οι πολυεθνικές εταιρείες αποσύρθηκαν από την Ρωσία, η οικονομία της ανέκαμψε εντυπωσιακά το 2023, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ανάπτυξη η οποία ξεπερνάει τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτή η ανθεκτικότητα, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό, σε ένα δίκτυο χωρών —Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν— που διευκολύνουν την Ρωσία, να παρακάμψει τις κυρώσεις.
Το κίνητρο της Τουρκίας είναι διττό. Το πρώτο είναι το κέρδος. Η συναλλαγή με ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο αυξάνει τα κέρδη του Πρόεδρου Recep Tayyip Erdogan, καθώς αγοράζει από τη Μόσχα με έκπτωση, αλλά στη συνέχεια το πουλάει σε τιμές αγοράς. Από την άλλη πλευρά, μοιράζεται μια, αμοιβαία με τη Ρωσία, ιδεολογική αντίθεση με τη Δύση. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα ευρωπαϊκά κράτη βλέπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ρεβανσιστικό και παράνομο, ο Erdogan συμμερίζεται τους επεκτατικούς στόχους του Putin και επιδιώκει να ανατρέψει τον κλασικό φιλελευθερισμό που ωθεί τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky προς τη Δύση. Ο Rubin τονίζει ότι η Δύση πρέπει να αντιμετωπίσει αυτόν τον «άξονα της παράκαμψης (κυρώσεων)» πιο δυναμικά προκειμένου να επιβραδύνει, με αποτελεσματικότερο τρόπο, την οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας. Οι τρέχουσες κυρώσεις στερούνται επιβολής και είναι συχνά συμβολικές, αποτυγχάνοντας να διαταράξουν τη ροή των ρωσικών πόρων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής στοχευμένων κυρώσεων στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για τον ρόλο τους στην διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών και να εγκαταλείψουν την διπρόσωπη διπλωματική τους στάση.