Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Αποκαλυπτική απάντηση Κοτζιά σε Γιούνκερ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Σε μία σύντομη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, ένας από τους πιο νηφάλιους και σοβαρούς ανθρώπους στην ελληνική κυβέρνηση, αποδόμησε όλα τα επιχειρήματα της πλευράς των δανειστών και κυρίως την πρόσφατη συνέντευξη τύπου του Γιούνκερ.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην ενόχληση των δανειστών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ως άλλη μία ένδειξη ότι χρησιμοποιούν για την Ελλάδα διαφορετικά σταθμά από ότι άλλες χώρες τις ΕΕ. Ιρλανδία, Γαλλία, Ολλανδία έκαναν δημοψηφίσματα εδώ και δέκα χρόνια στα οποία απέρριψαν ακόμη και το σύνταγμα «το θεμελιώδη κανόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, χωρίς αυτό να αποτελέσει αιτία για έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ευθύνη για αυτό την επέρριψε νε μέρη στις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις, της αντιπολίτευσης οι οποίες «ντρέπονται να υπερασπιστούν το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας». Τους κατηγόρησε ότι για αυτό το λόγο προσπαθούν να βάλλουν πλαστά διλλήματα στο λαό.

Όσο για τη Μέρκελ διατύπωσε την κριτική ότι η καγκελάριος το μόνο που προσπαθεί να κάνει είναι να μην επωμιστεί η ίδια την ευθύνη για το όποιο πρόβλημα προκύπτει. Για ηγέτιδα της ισχυρότερης χώρας στην Ευρώπη αυτή η συμπεριφορά είναι μάλλον κατώτερη των περιστάσεων.

Ο υπουργός εξωτερικών αυτές τις ώρες από τη δική του θέση δουλεύει με πρέσβεις χωρών της Ευρώπης, του Ισραήλ και της Ρωσίας προκειμένου να ενημερώσει τις χώρες αυτές για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποταθεί στο λαό. Ο ίδιος σημειώνει στη συνέντευξή του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να αμυνθεί σε εκβιαστικές κινήσεις των εταίρων χωρίς να αποκλείει από αυτά τη χρήση του ελληνικού ΒΕΤΟ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποστήριξη των στρατηγικών εθνικών μας συμφερόντων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων