Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Ο ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας πρόκειται να αντικαταστήσει στα επόμενα τρία χρόνια το τμήμα εκείνο του εξοπλισμού της που δεν έχει παραχθεί στη Ρωσία, το οποίο αντιστοιχεί στο 90% του εξοπλισμού της εταιρίας, μεταξύ άλλων και εργαλεία λογισμικού, προμηνύωντας την δυναμική επανεμφάνιση της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά τεχνολογικών προϊόντων.
Η Gazprom, ο ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας, η οποία αποτελεί απ΄ ευθείας μετεξέλιξη του Υπουργείου Ενέργειας της πρώην ΕΣΣΔ, αποφάσισε να αλλάξει το τμήμα του εξοπλισμού της που δεν έχει παραχθεί σε ρώσικο έδαφος, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο Βλαντιμίρ Μαρκόφ, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και επικεφαλής του τμήματος Σχέσεων με τις Αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας της εταιρίας.
Η αλλαγή αυτή θα χρειαστεί περίπου τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί για το 90% του ξένου εξοπλισμού και περίπου πέντε με έξι χρόνια πριν η Gazprom μπορέσει να στηρίξει την λειτουργία της αποκλειστικά σε ρωσική τεχνολογία. Οι αλλαγές αφορούν τόσο μηχανήματα εξόρυξης και επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και το απαραίτητο για τη λειτουργία της εταιρίας λογισμικό!
Ο εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή είχε αποφασιστεί πριν επιβληθούν οι δυτικές κυρώσεις, όμως η ανακοίνωση της εταιρίας, η οποία έγινε σε μια στιγμή που οι δυτικοί ανακοινώνουν τη συνέχιση και επέκταση των κυρώσεων στο ζήτημα της Ουκρανίας, δεν μπορεί να μη διαβαστεί ώς μια ακόμη κίνηση στο παιχνίδι του ανταγωνισμού Ρωσίας – ΕΕ.
Η οικονομική ζημιά για τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρίες που τροφοδοτούν την Gazprom με εξοπλισμό πρόκειται να είναι τεράστια, καθώς η ρωσική εταιρία κατέχει και εκμεταλλεύεται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, όπως και το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής αερίου. Επιπλέον, είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς εταιρίες της Ρωσίας.
Όμως το σημαντικότερο που προκύπτει από τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Μαρκόφ είναι ότι η Ρωσία, σίγουρα σπρωγμένη και από τις δυτικές κυρώσεις, σκοπεύει να αναπτύξει τη δική της τεχνολογία για μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στον κόσμο αυτή τη στιγμή, τη βιομηχανία της ενέργειας, και μάλιστα φιλοδοξεί να μπει δυναμικά και στον κόσμο της πληροφορικής, έναν κλάδο που είχε αμελήσει από την εποχή ακόμη της ΕΣΣΔ, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να πάρουν το πάνω χέρι στην παραγωγή της τεχνολογίας που άλλαξε τον κόσμο την τελευταία τριακονταετία.
Δεδομένων των ψυχρών πολιτικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του δυτικού μπλοκ δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι η Ρωσία θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τις ΗΠΑ στον τομέα τόσο της ενέργειας όσο και της πληροφορικής, θα διεκδικήσει αγορές που μέχρι στιγμής ελέγχουν κυρίως οι ΗΠΑ και ενδεχομένως να μπορέσει να φτιάξει νέες συμμαχίες με πετρελαιοπαραγωγές χώρες στη βάση της παροχής τεχνογνωσίας (των χωρών της Μέσης Ανατολής συμπεριλαμβανομένων).
Ίσως η πιο σημαντική πλευρά της νέας πολιτικής της Ρωσίας να είναι το ζήτημα των ευρεσιτεχνιών. Μέχρι σήμερα οι δυτικές χώρες πατεντάρουν τα προϊόντα τους, αυξάνοντας τα κέρδη των εταιριών που τα παράγουν (από εταιρίες πληροφορικής μέχρι φαρμακευτικές μεταξύ άλλων) και ελέγχοντας την χρήση τεχνολογιών από άλλες χώρες για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Ήδη υπάρχει ένα κύμα απείθειας από μια σειρά χώρες απέναντι στην πολιτική των ευρεσιτεχνιών (Κίνα, Βραζιλία, Κούβα κ.α.), το οποίο η ρωσική τεχνολογία πρόκειται να ενισχύσει.
Στην ουσία οι αμερικανικές ευρεσιτεχνίες διασφάλιζαν μέχρι τώρα το αμερικανικό και ευρωπαϊκό μονοπώλιο σε μια σειρά νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας. Μάλλον μπήκαμε σε μια εποχή που αυτό πρόκειται να αλλάξει.