Συνέντευξη-Ρεπορτάζ: Γιάννης Νάκος
Επιμέλεια: Γιώτα Μπουγά
Στην Κομοτηνή παρευρέθη ο βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης εν όψει του συνεδρίου του κόμματος που θα λάβει χώρα στις 22-27 Απριλίου.
Η 3ήμερη περιοδεία του βουλευτή στο νομό συνδυάστηκε και με τη συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής της ΝΔ, όπου με μεγάλη ευχαρίστηση δέχθηκε να απαντήσει τόσο στις ερωτήσεις που του τέθηκαν από το -ομολογώ να πω απαιτητικό- ακροατήριο όσο και από το Rizopoulos Post.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής προχώρησε σε αρκετά σημαντικές δηλώσεις και αναφορές. Επιγραμματικά στάθηκε στα εξής σημεία:
1) Στη δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ που αποτυπώνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις
2) Στη διάκριση μεταξύ του μετώπου της λογικής και εκείνο του λαϊκισμού
3) Στο διαχωρισμό μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη
4) Στην ευθύνη και των ηγετών της ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα
5) Στην ανάγκη μιας νέας αποτρεπτικής και συγκροτημένης πολιτικής για το προσφυγικό
6) Στον εγκλωβισμό της κυβέρνησης μέσα σε ιδεοληψίες
7) Τέλος, στο γεγονός πως κανονικά οι Έλληνες πολίτες θα έπρεπε να βρίσκονται στο επίκεντρο
Προχωράμε, τώρα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Rizopoulos Post.
Ερωτήσεις:
1) Ποιοι είναι οι ιδεολογικοί και πολιτικοί άξονες της ΝΔ του Κυριακού Μητσοτάκη; Μια συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα είναι μελλοντικά καλοδεχούμενη τόσο από την ηγεσία της ΝΔ όσο και από το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται;
Απάντηση: Η Νέα Δμοκρατία έχει ιδεολογία και δεν αλλάζει ανάλογα τον αρχηγό της, η Νέα Δημοκρατία είναι κεντροδεξιά φιλελεύθερη δύναμη, με επίκεντρο το κοινωνικό κράτος με στήριξη και εμπιστοσύνη στην ιδιωτική οικονομία και πάνω σε αυτό έχουν χτίσει όλοι οι αρχηγοί που κατά καιρούς έχουν περάσει από το τιμόνι της. Άρα, ζήτημα ιδεολογίας δεν υφίσταται. Τώρα, όσον αφορά ζήτημα συνεργασίας, βεβαίως, υφίσταται και το βάζουμε ευθύς αμέσως στο τραπέζι. Υπάρχουν δύο μέτωπα, αυτό της λογικής και το άλλου του λαϊκισμού στο οποίο έχουν ενταχθεί άνετα ο ΣΥρΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ, ενώ και πάνω σε αυτό χτίζει και ο κύριος Λεβέντης και κάποιες άλλες μικρές ομάδες. Στο μέτωπο της λογικής, ναι, θα μπορούσε μελλοντικά χωρίς να είναι κάτι προαποφασισμένο, άλλωστε η επιδίωξη μας είναι να κερδίσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό η Νέα Δημοκρατία και να έχει, αν είναι δυνατόν, την αυτοδυναμία στην επόμενη κυβέρνηση. Εάν όχι αυτοδυναμία, τότε η συνεργασία και με άλλες δυνάμεις είναι καλοδεχούμενη, αλλά θα το συζητήσουμε τότε και με τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν από την εκλογική αναμέτρηση, όταν αυτή γίνει.
2) Όσον αφορά το συνέδριο, σε ποιες οργανωτικές αλλαγές θα προχωρήσει η ΝΔ στο συνέδριο του Απριλίου και ποια λάθη θα πρέπει να αποφύγει;
Απάντηση:Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία έχει μία πορεία 40 και πλέον ετών, άρα σημαίνει ότι έχει πολλά θετικά σημεία που πρέπει να κρατήσουμε και σημεία που θα πρέπει να αλλάξουμε ή τέλος πάντων να καταργήσουμε, επειδή δεν έχουν αποδώσει. Οι καιροί αλλάζουν, τα δεδομένα αλλάζουν, οι νοοτροπίες αλλάζουν, ο τρόπος επικοινωνίας αλλάζει, άρα λοιπόν και εμείς ως ζωντανός πολιτικός οργανισμός οφείλουμε να αλλάξουμε.
Το συνέδριο της 22ας Απριλίου θεωρούμε ότι είναι ένα συνέδριο οργανωτικής μεταρρύθμισης για την παράταξη μας. Τώρα, λεπτομέρειες σε αυτό αυτό είναι πως έχουμε ζητήσει από όλα τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας για μία ακόμη φορά την άποψή τους, μέσω της διαβούλευσης που έχει ήδη ξεκινήσει, όσον αφορά ζητήματα οργανωτικής φύσεως αλλά κι άλλα ζητήματα που θέλουμε να συζητήσουμε με τα μέλη μας, δίνοντας τους παράλληλα την ευκαιρία να λένε την άποψή τους και να συμμετέχουν στη διαδικασία διαμόρφωσης του καταστατικού χάρτη της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με το τέλος του συνεδρίου.
Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσω, μόλις ολοκληρωθεί ο δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεις, διότι τότε θα υπάρχει το απόσταγμα όλων των απόψεων των χιλιάδων μελών της Νέας Δημοκρατίας.
3) Θα θέλαμε κι ένα σχόλιό σας για τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το μείζονος σημασίας θέμα του προσφυγικού. Θεωρείτε ότι θα είναι εφαρμόσιμη στην πράξη και, αν είναι, θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα που χρειάζεται η χώρα;
Απάντηση: Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είδα κανένα περιεχόμενο στην συμφωνία αυτή και, επίσης, να τονίσω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιβεβαιώνει μέσα από την εικόνα του ένα χαμογελαστό αμήχανο και ανίκανο, αναποτελεσματικό «ηγέτη» κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο είδαμε και προ ημερών στη Σμύρνη, το ίδιο βλέπουμε και στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, όπου συμμετέχει εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Τη συμφωνία αυτή μένει να την δούμε στις λεπτομέρειες. Μέχρι στιγμής δε μας ικανοποιεί, διότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν είναι θετικά για τη χώρα μας. Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο όσον αφορά τα εθνικά ζητήματα τα οποία βρίσκονται σε έξαρση με την “πρώτη φορά αριστερά”, ενώ και η ελληνική πλευρά λειτουργεί ως παρατηρητής των εξελίξεων. Παράλληλα, είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Τουρκία αποτελεί επίσημο συνομιλητή με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η αστυνόμευση στο Αιγαίο γίνεται από το ΝΑΤΟ, χωρίς να ξέρουμε ποια είναι η συμφωνία, τί αφορά, με ποιο τρόπο, ποια διαδικασία και πιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας.
Επιπροσθέτως, είναι η πρώτη φορά που τα Σκόπια είναι και αυτά σε θέση επίσημου συνομιλητή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για πρώτη φορά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ουσία έχουν μεταφερθεί και σ’ αυτά δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.
Τέλος, η Ελλάδα παρουσιάζει για πρώτη φορά μια εικόνα ενός απέραντου καταυλισμό με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είναι στοιβαγμένοι, κυριολεκτικά ,σε διάφορα σημεία παραμονής, χωρίς καμία οργάνωση, χωρίς την παρουσία του κεντρικού κράτους. Όλα αυτά είναι θλιβερά και, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν την εικόνα μίας ανίκανης και αναποτελεσματικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης του κύριου Τσίπρα και του κύριου Καμμένου.