Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Όπως όλα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση ή τουλάχιστον θα αποτελέσει τον κύριο κυβερνητικό εταίρο. Ωστόσο, ας μην αποκλείουμε και μια συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας- ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να επιχειρήσουμε μια αποκρυπτογράφηση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά προς τα οικονομικά ζητήματα και ακολούθως ως προς τα άλλα θέματα που κακώς δεν έχουν τεθεί στην πολιτική ατζέντα. Προσωπική εκτίμηση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε μια μεγάλη στροφή 180 μοιρών ως προς τις σχέσεις του με τους ευρωπαίους εταίρους και την τρόικα.
Και αυτό γιατί γνωρίζει πως όσο ακόμα η ελληνική οικονομία εξαρτάται από τον εξωτερικό δανεισμό οι δανειστές διατηρούν μια διαπραγματευτική ισχύ ανώτερη της Ελλάδας. Και η πολιτική είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων. Όσα ακούγονται περί σύγκρουσης, μονομερών ενεργειών, διαγραφής χρέους, απομάκρυνσης από την ευρωζώνη και άλλες συναφείς παλαβομάρες απλά δεν θα ισχύσουν. Είναι προεκλογικά ψέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα 2ο ΠΑΣΟΚ. Όπως ο Γιώργος Παπανδρέου από το λεφτά υπάρχουν μας έβαλε στο ΔΝΤ και έφερε την τρόικα ενώ γνώριζε την πραγματική κατάσταση της εθνικής οικονομίας από τις εκθέσεις Προβόπουλου και Γκαργκάνα (πρώην διοικητών Τράπεζας της Ελλάδος) έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως τα όσα ακούγονται από τα στελέχη του είναι ασυναρτησίες. Ο Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά πως οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ευρώπη και την τρόικα θα αποβεί μοιραία για την χώρα και τα εθνικά συμφέροντα. Κατανοεί πως η Ελλάδα αδυνατεί να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις και παίζει με την πλάτη στον τοίχο.
Συνεπώς, μην περιμένετε δραματικές αλλαγές. Ούτε από το ευρώ θα φύγουμε ούτε θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές του δεσμεύσεις γιατί απλούστατα λεφτά δεν υπάρχουν. Αν υπήρχαν να είστε σίγουροι πως το υφιστάμενο πελατειακό κράτος θα τα είχε μοιράσει στους κομματικούς στρατούς του για να εξασφαλίσει την επιβιωσιμότητα του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα θέματα οικονομία θα προβεί σε μικροαλλαγές. Οι μεταρρυθμίσεις δεν θα συνεχιστούν. Επενδύσεις δεν θα λάβουν χώρα. Μόνον κάποιος τρελός με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επενδύσει στην Ελλάδα. Η αστική τάξη την οποία απαρτίζουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα συνεχίσει να αιμορραγεί από νέους φόρους όπως είναι το περιουσιολόγιο. Πιθανή αρνητική αξιολόγηση από την τρόικα αφού οι όποιες μεταρρυθμίσεις γίνονται θα παγώσουν με δυσμενείς εθνικές συνέπειες θα οδηγήσουν τον Τσίπρα στην απόφαση να γίνει δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα θα έχει ως κύριο δίλημμα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας η οποία περνά μέσα από τις συμπληγάδες της ευρωζώνης και της τρόικας. Ουσιαστικά κάτι ανάλογο με αυτό που θα είχαμε το Φθινόπωρο του 2011 από το πολυπόθητο δημοψήφισμα του Γιώργου Παπανδρέου.
Μετά το δημοψήφισμα ο Τσίπρας έχοντας σαφή λαϊκή εντολή που ουδείς θα μπορεί να αμφισβητήσει θα συνεχίσει την πολιτική του. Είτε θα συγκρουστεί με την τρόικα και τους δανειστές είτε θα αναγκαστεί να προσαρμόσει την πολιτική του σε ένα φιλοευρωπαϊκό κράτος με φιλελεύθερο οικονομικά προσανατολισμό. Στην πρώτη επιλογή, ο ελληνικός λαός θα υποστεί δυσβάσταχτες συνέπειες αφού μια έξοδο από το ευρώ (νομικά αδύνατη πλην όμως πολιτικά εφικτή) θα αποβεί καταστροφική. Στην δεύτερη και δημοφιλέστερη επιλογή είναι δεδομένο πως ο Τσίπρας θα καταρρεύσει λόγω εσωτερικών κομματικών διαφωνιών, αντιδικιών και βουλευτών του που θα καταψηφίσουν την κυβερνητική γραμμή. Πολύ πιθανό είναι να καταρρεύσει εξαιτίας αποχώρησης του κυβερνητικού του εταίρου καθότι αυτός θα διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθείται. Τότε λοιπόν, είναι εξαιρετικά να πιθανό να δούμε και πάλι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή να οδηγηθούμε ξανά σε πρόωρες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση με την λογική πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση έχοντας κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 θα αποτελέσει τον κύριο κυβερνητικό εταίρο. Με τα τωρινά δημοσκοπικά δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα είναι αυτοδύναμος. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΟΤΑΜΙ και κατά δεύτερον ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Οψόμεθα λοιπόν!