Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Απώλειες φοβούνται οι Έλληνες εξαγωγείς από τις εξελίξεις στην Κύπρο

Σημαντικές απώλειες για τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν οι χρηματοοικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο. Tην εκτίμηση εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και αναφέρει πως το 2012 έχουν καταγραφεί σημαντικές πιέσεις στην υπʼ αριθμόν τέταρτη καλύτερη αγορά του κόσμου για τα ελληνικά προϊόντα, με την αξία των εξαγωγών να υποχωρούν για πρώτη φορά κάτω από το 1 δισ. ευρώ, μετά το 2007, ύστερα από μείωση της τάξης του 5,7%.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μείωση του 2012 έχει οδηγήσει σε απώλεια όλης της ανόδου των εξαγωγών για την περίοδο 2007- 2011, ενώ πλέον έχει υποχωρήσει σημαντικά και το μερίδιο της Κύπρου, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες της νέας διεύρυνσης (νέα μέλη της ΕΕ), στο 56,2%.

Ο Σύνδεσμος μεταφέρει τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία που επικρατεί στους Έλληνες εξαγωγείς από τους οποίους «λείπουν» 60 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των εξαγωγών το 2012 και κάθε μείωση της αγοραστικής δύναμης των Κύπριων καταναλωτών το 2013, θα προκαλέσει νέες πιέσεις.

Παράλληλα, άμεσα θα πρέπει να εξευρεθεί και αποτελεσματική λύση και στο θέμα των θυγατρικών των κυπριακών Τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και μέσω των οποίων διενεργείται μεγάλο μέρος συναλλαγών που αφορά το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Κύπρου, προκειμένου να μην υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους συναλλασσόμενους και ειδικά τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις των δύο χωρών. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν «κουρέματα» προοπτικών ανάκαμψης στις οικονομίες και των δύο χωρών, με μακροπρόθεσμες συνέπειες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων