Η μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αιγύπτου δείχνει το δρόμο για συμφωνίες απολύτως συμβατές με τους αναγνωρισμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, σημείωσε ο πρωθυπουργός. O Νίκος Δένδιας απάντησε στις ανυπόστατες αιτιάσεις Ερντογάν και ζήτησε από την Τουρκία να γίνει μέρος της διεθνούς πραγματικότητας και να εγκαταλείψει τις απειλές πολέμου και νυχτερινής άφιξης.
Καθώς η Τουρκία συνεχίζει να κινείται ως κράτος- πειρατής, επιχειρώντας μέσω του παράνομου τουρκικολιβυκού μνημονίου να επιβάλλει τις αναθεωρητικές διαθέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα αναδεικνύει την ελληνο-αιγυπτιακή σύμπλευση ως παράδειγμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν ήδη προχωρήσει σε μία μερική οριοθέτηση, η οποία είναι απολύτως συμβατή με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, εξ ου κι έχει αναγνωριστεί από όλους. Σε αντίθεση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί από κανέναν. Εξ’ ου και το θεωρούμε όλοι -όταν λέμε όλοι εννοώ και όλη η ευρωπαϊκή οικογένεια- ως άκυρο κι ως ένα κείμενο το οποίο δεν παράγει ουσιαστικά κανένα έννομο αποτέλεσμα».
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να σταματήσει ν’ απαντά στις αναβαθμισμένες τουρκικές διεκδικήσεις διαμηνύει από τη Βουλή ο Νίκος Δένδιας, καλώντας την Άγκυρα να εγκαταλείψει τα αναθεωρητικά δόγματα του 19ου αιώνα και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου υπό τους όρους του Διεθνούς Δικαίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως: Η Τουρκία θα έπρεπε να επιδιώξει να γίνει μέρος της νέας πραγματικότητας με αποκλιμάκωση και διάλογο, χωρίς απειλές πολέμου, χωρίς απειλές πυραύλων χωρίς απειλές νυχτερινών αφίξεων. Aντ’ αυτού κατασκευάζει εχθρούς από το Αιγαίο μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού και επιδιώκει μία διαρκή όξυνση προσπαθώντας να αιτιολογήσει με απολύτως έωλα επιχειρήματα τον πρόδηλο αναθεωρητισμό της και τον επεκτατισμό της».
Κατά τη διάρκεια φιέστας για τα εγκαίνια εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, υπερασπίστηκε τις ανυπόστατες συμφωνίες με τη Λιβύη, στις οποίες έδωσε φαραωνικές διαστάσεις, λέγοντας: «Πίσω από τις αναταραχές που προκάλεσε η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη κρύβεται το γεγονός ότι κάθε επένδυσή μας στον ενεργειακό τομέα έχει βάθος μισού αιώνα ή ακόμα και ολόκληρου αιώνα».
Λίγα 24ώρα μετά την μονομερή κήρυξη των θαλασσίων συνόρων με τη Λιβύη, ο Αιγύπτιος πρόεδρος συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Πολιτικού Συμβουλίου της χώρας Μοχάμεντ Μένφι.
Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε ο διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ στην Κύπρο κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης πραγματοποίησαν αμερικανικές και κυπριακές δυνάμεις.