Γράφει ο Ηλίας Κάτρης*
Πριν την ανάγνωση και για να μην θεωρηθώ κιτρινιστής λαϊκιστής ή δογματισμένος αερολόγος να επισημάνω ότι όλα τα παρακάτω στοιχεία βασίζονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, του οποίου τα στοιχεία αποδεκτά γίνονται και από την σημερινή κυβέρνηση, ακόμα και από τον κύριο Βαρουφάκη επί ημερών του.
Κοντεύουν Χριστούγεννα του 2016 και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, αναπολεί τα όσα συνέβησαν τα τελευταία δυο χρόνια και κοιτά το ημερολόγιο του.
Δεκέμβριος 2014: Ο Σταύρος Δήμας τελικά εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευρύτατη πλειοψηφία αφού τελευταία στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ συναινούν.
Ιανουάριος 2015: Ανασχηματισμός της κυβέρνησης Σαμαρά με τη συμμετοχή ατόμων προερχόμενων από τον προοδευτικό χώρο.
Φεβρουάριος 2015: Οι δανειστές συμφωνούν στο μέιλ Χαρδούβελη και η 5η αξιολόγηση του δευτέρου προγράμματος λήγει. Προβλέπονται προληπτικά μέτρα 2 δίς. που θα εφαρμοστούν αν υπάρξει δημοσιονομικό κενό από το καλοκαίρι του 2015 και μετά. Στις 28.2. το 2ο μνημόνιο λήγει και η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο.
Μάρτιος 2015: Η Ελλάδα παίρνει την δόση των 7,2 δις, και το κράτος επιστρέφει σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ιδιώτες.
Απρίλιος 2015: Οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν τη πιστοληπτική δυνατότητα της χώρας. Η Ελλάδα μπαίνει στο πρόγραμμα προληπτικής γραμμής στήριξης ECCL. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία του 2014. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη μείωση του χρέους με μείωση των επιτοκίων και επιμίκυνση του χρόνου ωρίμανσης.
Μάιος 2015: Μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Η ρευστότητα των τραπεζών αυξάνεται. Επίσης στα πλαίσια της συμφωνίας η Ελλάδα πέρνει ορισμένα δις ευρώ από επιστροφές των ANFA.
Ιούνιος 2015: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με βιώσιμο επιτόκιο προκειμένου να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ του καλοκαιριού.
Αύγουστος 2015: Ο τουρισμός φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι αυξήσεις σε φόρους της 5ης αξιολόγησης δεν είναι πλέον αναγκαίοι.
Σεπτέμβριος 2015: Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 35%.
Δεκέμβριος 2015: Η οικονομία κλείνει για το 2015 με ανάπτυξη 2,5%, ανεργία 23% και ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,6% Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση η Ελλάδα παρουσιάζει πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης στον προϋπολογισμό της (black zero).
Ιανουάριος 2016: Το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του τάση και το κόστος για τις επιχειρήσεις μειώνεται. Η ανάπτυξη προωθείται.
Μάρτιος 2016: Το μνημόνιο με το ΔΝΤ λήγει. Και το ΔΝΤ φεύγει από την Ελλάδα.
Ιούνιος 2016: Η κυβέρνηση Σαμαρά παραιτείτε στο πέρας της 4ετίας και γίνονται εκλογές.
Δεκέμβριος 2016: το ΑΕΠ αναπτύσσεται με 3,7% (συντηρητικές προβλέψεις) η ανεργία πέφτει στο 19%, η Ελλάδα μετά από χρόνια έχει θετικό πρόσημο για τον πληθωρισμό.
Το ΑΕΠ της χώρας το 2016 διαμορφώνεται στα 207 δις. και η ανεργία στο 19,2%.
Όλα αυτά σε ένα όμορφο παράλληλο κόσμο που τον Δεκέμβρη του 2014 θα επικρατούσε συναίνεση στη Βουλή και όχι λάσπη και τυχοδιωκτισμός. Κομμάτια από ημερολόγιο του κ. Παυλόπουλου για όσα έζησαν οι Έλληνες τα τελευταία δύο χρόνια δεν θα το παραθέσω γιατί όλα είναι γνωστά και αρκετά θλιβερά για τις εορταστικές μέρες που διανύουμε.
Η Ελλάδα σήμερα έχει ρημαγμένες τράπεζες 170 δις, ΑΕΠ και ανεργία στο 23,5%. Αλήθεια σε ποια Ελλάδα θα θέλαμε να ζούμε;
*Ο Ηλίας Κάτρης είναι διευθυντής του Ινστιτούτου πολιτικών και οικονομικών μελετών «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης» στην περιφέρεια Αττικής και απόφοιτος οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων.