«Στην Οδησσό μετέβη χθες ο πρωθυπουργός όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για «μια συνάντηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας».
Αναφέρθηκε στην ενημέρωση του πρωθυπουργού για τη λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη. «Ο πρωθυπουργός εξέφρασε αποτροπιασμό για τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Χαρακτηριστικά τόνισε: ‘η παρουσία μου εδώ αντανακλά, πιστεύω, όλου του ελεύθερου κόσμου προς τον ηρωικό λαό σας. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει τη δέσμευση της πατρίδας μου της Ελλάδας να παραμείνει στο πλευρό σας. Συμπαραστάτης στη δίκαιη προσπάθεια να υπερασπιστείτε το έδαφός σας, την εθνική σας κυριαρχία αλλά και αξιοπρέπεια των δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών της Ουκρανίας’».
Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κι ενώ γινόταν ξενάγηση στο λιμάνι της Οδησσού από τον πρόεδρο Ζελένσκι, ήχησαν σειρήνες. Λίγα λεπτά μετά την ώρα που η ελληνική αποστολή έμπαινε στην αυτοκινητοπομπή, ακούστηκε σε κοντινό σημείο μία μεγάλη έκρηξη ως αποτέλεσμα πυραυλικής επίθεσης».
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τη μετάβαση του πρωθυπουργού στο Βουκουρέστι και τη συμμετοχή του στις εργασίες του Συνεδρίου του ΕΛΚ. Ανέφερε ότι στο συνέδριο θα επικυρωθεί η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν και θα συμφωνηθεί το εκλογικό μανιφέστο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Πριν λίγο πραγματοποίησε την ομιλία του στο συνέδριο. Σήμερα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας στην έδρα της ρουμανικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της διασυνδεσιμότητας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το ρόλο της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας τόσο μέσω του κάθετου διαδρόμου ενέργειας όσο και μέσω του FSRU ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης», τονίζοντας ότι πρόκειται για έργο μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.
Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης εξετάστηκαν και θέματα κοινού ενδιαφέροντος του σχήματος τριμερούς συνεργασίας με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας καθώς και ζητήματα περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενώ στη συνέχεια, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Ρουμανίας. Χθες βράδυ, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.
Περνώντας σε άλλα θέματα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με το οποίο αναβαθμίζεται ουσιαστικά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και δίνεται η δυνατότητα να ιδρύονται στην χώρα μας μη κρατικά μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων ΑΕΙ.
Με το νομοσχέδιο η χρηματοδότηση για τα δημόσια πανεπιστήμια ανέρχεται σε 1 δισεκ ευρώ με πόρους από τον Κρατικό προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και ΣΔΙΤ, ενισχύεται η αυτονομία των ιδρυμάτων, διευκολύνεται η επιστημονική έρευνα, προωθείται η συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και ενσωματώνονται προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρυτανικών αρχών περιφερειακών πανεπιστημίου και της διοίκησης του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου».
Τόνισε πως «με την ίδρυση των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών τμημάτων ξένων ΑΕΙ, η Ελλάδα πλέον σταματά να είναι μια παγκόσμια εξαίρεση. Μέσω των μη κρατικών παραρτημάτων Πανεπιστημίων, η χώρα μας αποκτά νέες ευκαιρίες, οι υποψήφιοι σπουδαστές θα έχουν την δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να σπουδάσουν σε τμήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού από την πατρίδα τους, θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας, θα ευνοηθεί η συνέργεια με μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού και θα καλλιεργηθεί πρόσφορο έδαφος για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό». Ανέφερε εμφατικά πως «η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι πράξη ευθύνης. Το μέλλον μας καλεί να μην μένουμε πλέον αγκιστρωμένοι σε λογικές περασμένων εποχών. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της πραγματικότητας, δημιουργεί ευκαιρίες για τους φοιτητές, διευκολύνει την ελεύθερη πρόσβασή τους στη γνώση, όπως οφείλει ως κυβέρνηση μια σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας».
Αναφέρθηκε στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας πως «αποτελούν μειοψηφία και είτε για ιδεολογικούς λόγους είτε αναζητώντας επίπλαστα προσκόμματα παραμένουν δέσμια στο παρελθόν και απορρίπτουν συλλήβδην την πρόοδο και την εξέλιξη. Οι πολίτες επέλεξαν αυτήν την κυβέρνηση, οι πολίτες ζητούν την αλλαγή και η αντιπολίτευση αρνείται να αλλάξει. Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία πρέπει ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, όχι με μικροκομματικές παρωπίδες, αλλά με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και των πολιτών».
Ακολούθως επεσήμανε πως «ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η διάθεση του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε Έλληνες και ξένους επενδυτές. Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε ήταν 8 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την προσφορά. ‘Αξιες αναφοράς είναι και οι τιμές που προσφέρθηκαν». Και πρόσθεσε: «Το τραπεζικό μας σύστημα έχει αλλάξει σελίδα. Από την εποχή της κρίσης και των ανακεφαλαιοποιήσεων, στην εποχή που υψηλής ποιότητας επενδυτές εκφράζουν, όπως φάνηκε τους τελευταίους μήνες, το ενδιαφέρον τους για όλες τις συστημικές ελληνικές τράπεζες».
Το ερανιστικό ν/σ του υπουργείου Υγείας που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση ήταν το επόμενο θέμα της ενημέρωσης.
«Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου που αποβλέπουν, ενδεικτικά:
– Στη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων,
– Στον προσδιορισμό της φύσης του εισοδήματος των ιατρών Ε.Σ.Υ. από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου,
– Στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων,
– Στη συγκέντρωση της προμήθειας των νοσοκομειακών φαρμάκων σε ένα φορέα, την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, με σκοπό την ταχύτερη εκκαθάριση και εξόφληση των προμηθευτών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»,
– Στον εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης,
– Στην επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, ιδίως του Ε.Ο.Δ.Υ, του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας,
– Στην επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης και καλύτερης επιτήρησης της εξέλιξης μετάδοσης της νόσου Covid-19,
– Στην προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», είπε ο κ. Μαρινάκης.
Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του προγράμματος του Προσωπικού Ιατρού και των Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας που παρουσίασε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, απαριθμώντας αναλυτικά τις μεταρρυθμίσεις.
Είπε ακόμη ότι από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και το Μ. Σάββατο 4 Μαΐου τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», που αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» επισημαίνοντας πως αναλυτικά από το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ανακοινωθεί οι κατηγορίες των προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στο καλάθι.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε επίσης στη «νέα μεγάλη αύξηση κατά 18,5% σε σχέση με το 2022 που κατέγραψαν οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο για το 2023».
Είπε ακόμη πως «συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο η αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών-αιτούντων άσυλο.
Ο συνολικός αριθμός διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στις 33 δομές φιλοξενίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε όλη τη χώρα, μειώθηκε κατά 12,2%, από 31.367 τον Ιανουάριο, στις 27.536 τον Φεβρουάριο».
Κλείνοντας ανέφερε πως αύριο, Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 11:00 ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ