Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Αποχώρησε η συριακή αντιπολίτευση από τις συνομιλίες στη Γενεύη

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Αρνητική εξέλιξη είχε η χθεσινή μέρα, πρωτίστως για τον αξιωματούχο του ΟΗΕ στη Γενεύη, Σταφάν Ντε Μιστούρα, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με άδειες καρέκλες, όταν επρόκειτο να συναντηθεί με τα μέλη συριακής αντιπολίτευσης, τα οποία με τη σειρά τους αποφάσισαν να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι εκπρόσωποι θα παραμείνουν στην πόλη για ανεπίσημες συζητήσεις, αλλά έχουν ήδη δηλώσει πως έχουν την πεποίθηση ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ είναι προκατειλημμένος υπέρ του συριακού καθεστώτος.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση δήλωσε σύσσωμη ότι η επιδείνωση της κατάστασης στο έδαφος της Συρίας και το μεγάλο χάσμα διαφωνιών που έχει προκύψει ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη καταδεικνύουν ότι δεν είχε άλλη επιλογή από την αποχώρηση. Αυτό που μπορούν τώρα να ελπίζουν για τον ΟΗΕ και τις μεγάλες δυνάμεις που καθοδηγούν την διαδικασία είναι να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στον Μπασάρ αλ-Άσαντ προκειμένου να συμβιβαστεί. Ωστόσο, ο συμβιβασμός φαίνεται να εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ατζέντας για τη Δαμασκό.

«Αυτό που ανακοίνωσε η παράταξη του Ριάντ ή η λεγόμενη Ομάδα της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε ήδη αποκαλύψει στην κοινή γνώμη: τη βούληση Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας να εκτροχιάσουν τις διαπραγματεύσεις για τη Συρία στη Γενεύη. Το μπλοκ της Σαουδικής Αραβίας περίμενε μόνο δύο ημέρες για να ανακοινώσει αυτή τη δέσμευση και να εκτροχιάσει τις συνομιλίες, και αυτή είναι η απόδειξη ότι οι διαπραγματευτές δεν έχουν την σημαντική πολιτική βούληση προκειμένου να δημιουργηθεί σοβαρός και υπεύθυνος διάλογος», δήλωσε ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της Συρίας, Μπασάρ Τζααφάρι.

«Πολλές ερωτήσεις προκύπτουν από την αναβολή των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης και σχετικά με το αν η απόφαση αυτή είναι πραγματικά η αρχή του τέλους της ειρηνευτικής διαδικασίας εδώ στη Γενεύη. Μια ειρήνη που πολλοί Σύροι είχαν εναποθέσει στα Ηνωμένα Έθνη, μια ειρήνη για τον τερματισμό του πόνου τους», ανέφερε ρεπόρτερ του Euronews.

Πηγή: Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων