Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Apple: Νίκη στη δικαστική διαμάχη για το πρόστιμο των €13 δισ.

Ευρωπαϊκό δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει από την Apple να καταβάλει 13 δισεκατομμύρια ευρώ για απλήρωτους φόρους στην Ιρλανδία.

Η Κομισιόν τον Αύγουστο του 2016 είχε αποφασίσει ότι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας είχε παράσχει παρανόμως φορολογικές διευκολύνσεις στην Apple και είχε δώσει εντολή να καταβάλει 13 δισ. ευρώ ως πρόστιμο.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, η Ιρλανδία είχε επιτρέψει στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό να καταβάλλει «σημαντικά λιγότερους φόρους από άλλες επιχειρήσεις επί σειρά ετών», γεγονός που σήμαινε ότι η Apple κατέβαλε εταιρικό φόρο 1% επί των κερδών της στην Ευρώπη το 2003, ο οποίος μειώθηκε στο 0,005% το 2014.

Η ιρλανδική κυβέρνηση και η Apple αποφάσισαν να προσφύγουν κατά της απόφασης της Κομισιόν ασκώντας έφεση, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι η εντολή αποπληρωμής των φόρων «αψηφά την πραγματικότητα και την κοινή λογική».

Αυτή η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες άλλες εταιρείες σε θέματα φορολογίας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων