Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Application προβλέπει τη διπολική διαταραχή

Οι απότομες αλλαγές διάθεσης -από την άκρατη ενεργητικότητα σε μια κατάσταση απάθειας και τούμπαλιν- συνιστούν το φαινόμενο της διπολικής διαταραχής, που συναντάται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως. Μια νέα πειραματική εφαρμογή για «έξυπνες» φορητές συσκευές έρχεται προκειμένου να διαγνώσει εγκαίρως τη διπολιτική διαταραχή και να προειδοποιήσει τον χρήστη πως σύντομα η διάθεσή του πρόκειται να αλλάξει.

Σύμφωνα με τη real.gr, ο λόγος για την εφαρμογή PRIORI, η οποία αναπτύχθηκε από το τμήμα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, το οποίο μελετά τρόπους καταπολέμησης της κατάθλιψης. Ο τρόπος που λειτουργεί η εφαρμογή είναι σχετικά απλός. Αρχικά, παρακολουθεί και καταγράψει τις συνομιλίες που πραγματοποιεί ο χρήστης στο κινητό του τηλέφωνο.

Στη συνέχεια, «πατεντάρει» κάθε διαφορά που παρατηρείται στη χροιά της φωνής του χρήστη, την κατηγοριοποιεί και ακολούθως είναι σε θέση να «προβλέψει» τις απότομες αλλαγές διάθεσης που πιθανώς να παρουσιάζει το συγκεκριμένο άτομο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν γνωστοποίησε ότι μόνο η φωνή του χρήστη της συσκευής καταγράφεται και όχι εκείνη του συνομιλητή του. Έως τώρα, η εφαρμογή έχει δοκιμαστεί πειραματικά σε έξι χρήστες, που έχουν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εφαρμογή έχει αποδείξει ότι μπορεί να «προβλέψει» τις αλλαγές στη διάθεση των εν λόγω ανθρώπων. Επόμενο βήμα, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της μελέτης, είναι ο καθορισμός από την εφαρμογή των επιπέδων της διπολικής διαταραχής σε καθημερινή βάση.

«Αυτή η πιλοτική μελέτη, μας δίνει απτές αποδείξεις ότι υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης της αλλαγής στη διάθεση ανθρώπων που πάσχουν από διπολική διαταραχή» τονίζει ο επικεφαλής των ερευνών.

«Καθώς συγκεντρώνουμε όλο και περισσότερα στοιχεία, το μοντέλο μας αναμένεται να τελειοποιηθεί. Απώτερος στόχος μας είναι να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε κάθε απότομη αλλαγή διάθεσης» καταλήγει ο ερευνητής.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων