Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

Απρόοπτα στη ψηφοφορία για τον Παπαγγελόπουλο: O Καλογιάννης έριξε ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο

Από απρόοπτα σημαδεύτηκε η μυστική ψηφοφορία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ολομέλεια της Βουλής για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Σταύρος Καλογιάννης προσήλθε στην κάλπη για να ψηφίσει  αλλά έριξε το ψηφοδέλτιο χωρίς να το βάλει στον  προβλεπόμενο φάκελο. Μόλις τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής διαπίστωσαν το λάθος σταμάτησε η ψηφοφορία και εκλήθη στην αίθουσα της Ολομέλειας ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. Ακολούθως αποφασίστηκε να ανοίξει η κάλπη να πάρει το ψηφοδέλτιο του ο κ. Καλογιάννης και χωρίς να το ανοίξει να το τοποθετήσει σε φάκελο  και να το ρίξει ξανά στην κάλπη. 

Ο Γ. Βλάχος έδειχνε τι ψήφισε

Τα περίεργα όμως δεν τελείωσαν εκεί. Λίγη ώρα νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, γνωστός «καραμανλικός» ψήφισε, αφού πρώτα είχε δείξει το ψηφοδέλτιό του σχεδόν σε όποιον βρισκόταν στην αίθουσα προκειμένου να αποδείξει ότι ακολουθεί τη γραμμή του κόμματος και πως αν υπάρξουν διαρροές θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού. 

Όμως και  η πρωτοβουλία των τριών απόντων βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής (Γεννήματα, Παπανδρέου, Καστανίδης) να στείλουν επιστολή πρόθεσης ψήφου στον Πρόεδρο της Βουλής προκάλεσε και αυτή αρκετά σχόλια καθώς επιστολή πρόθεσης ψήφου σε μυστική ψηφοφορία δεν νοείται. 

Τα όσα έγιναν στη Βουλή με τον Σταύρο Καλογιάννη, θύμισαν σε πολλούς τι είχε κάνει ο πατέρας του στην εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη για την Προεδρεία της Δημοκρατίας το 1985. Τότε, κατα τη διάρκεια της δεύτερης ψηφοφορίας, ο βουλευτής Ιωαννίνων Λευτέρης Καλογιάννης  πήρε στον ώμο του την κάλπη και τη μετάφερε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή στο δεύτερο όροφο, αντιδρώντας στον τροπο με τον οποίο διεξαγόνταν η ψηφοφορία με τα περίφημα γαλάζια και λευκά ψηφοδέλτια. Η κάλπη επέστρεψε λίγο αργότερα στην αίθουσα και η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με την εκλογή τελικά του Χ. Σαρτζετάκη.

Διαμαρτυρία Τσοβόλα

Για το σημερινό περιστατικό αυτό καθώς και για το ψηφοδέλτιο της ψηφοφορίας στο οποίο το ναι, όχι ή παρών αφορά όλα τα αδικήματα και όχι το καθένα ξεχωριστά o συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου Δημήτρης Τσοβόλας εξέδωσε ανακοίνωση καταγγελία στην οποία ανάμεσα στα άλλα αναφερει. «Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής, που εφαρμόζεται αναλογικά και κατά την συζήτησης και κατά την ψηφοφορία της πρότασης των 30 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας «Αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οπαία ζητείται η άσκηση δίωξης. Σήμερα όμως κατά την ψηφοφορία της ανωτέρω πρότασης των Βουλευτών της ΝΔ το ψηφοδέλτιο που διαμοιραζόταν στους Βουλευτές δεν παρείχε δυνατότητα σε κάθε Βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και για την οποία εζητείτο παραπομπή του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή. Αντιθέτως περιείχε το ψηφοδέλτιο, όλως παρανόμως, την ένδειξη ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα, συλλήβδην, τα αδικήματα και έτσι σε αντίθεση με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι Βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.

Επίσης συνέβησαν κατά την ψηφοφορία και άλλα τελείως παράνομα και ανεπίτρεπτα πράγματα υπό το βλέμμα όσων παρακολουθούσαν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή (άνοιγμα κάλπης, ψήφιση Βουλευτή για δεύτερη φορά κλπ). Όλα τα ανωτέρω γενόμενα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι παράνομα και προκλητικά. Δυναμιτίζουν τους θεσμούς και αποκαλύπτουν ότι η δίωξη είναι σαφώς πολιτική».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων