Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Απροσδόκητα οφέλη για τους ρεφορμιστές του Ρουχανί στις ιρανικές εκλογές

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, κέρδισε μια εμφατική ψήφο εμπιστοσύνης και οι ρεφορμιστές συνεργάτες του εξασφάλισαν ανέλπιστα κέρδη στο κοινοβούλιο, όπως έδειξαν τα αρχικά αποτελέσματα των εκλογών, που φιλοδοξούν να επιταχύνουν την ανάδυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας έπειτα από χρόνια απομόνωσης.

Με τα κέρδη των μετριοπαθών και των μεταρρυθμιστών στις εκλογές της Παρασκευής να είναι πιο εμφανή στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη, αναδύεται ως σοβαρό ενδεχόμενο η νομοθεσία να καταστεί περισσότερο φιλική προς τον πραγματιστή Ρουχανί.

Παράλληλα, η χαλάρωση του ελέγχου από τους αντι-δυτικούς σκληροπυρηνικούς που κυριαρχούν σήμερα στο κοινοβούλιο με 290 έδρες θα μπορέσει να τον ενισχύσει προκειμένου να διευρύνει περαιτέρω τους διαύλους του Ιράν με το εξωτερικό, τόσο στον τομέα του εμπορίου, όσο και σε αυτόν των επενδύσεων, έπειτα από την επανάσταση πυρηνική συμφωνία του περασμένου έτους.

«Οι πολίτες για άλλη μια φορά έδειξαν τη δύναμή τους και έδωσαν μεγαλύτερη δύναμη και αξιοπιστία στην εκλεγμένη κυβέρνησή τους», δήλωσε ο Ρουχανί, προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί με όποιον κερδίσει τις εκλογές προκειμένου να οικοδομήσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τη βιομηχανοποιημένη, χώρα εξαγωγής πετρελαίου.

Οι εκλογές θεωρήθηκαν από τους αναλυτές ως ένα δυναμικό σημείο καμπής για το Ιράν, όπου σχεδόν το 60% των 80 εκατομμυρίων του πληθυσμού της είναι κάτω των 30 ετών και πρόθυμοι να δραστηριοποιηθούν στη διεθνή κοινότητα μετά από την άρση των περισσότερων κυρώσεων.

Εκατομμύρια ψηφοφόρων γέμισαν τα εκλογικά κέντρα την Παρασκευή ούτως ώστε να ψηφίσουν για το Κοινοβούλιο και τη Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων, η οποία επιλέγει την ανώτατη αρχή της χώρας, τον ανώτατο ηγέτη. Και τα δύο όργανα βρίσκονται στα χέρια των σκληροπυρηνικών για χρόνια.

Οι υποστηρικτές του Ρουχανί, ο οποίος προώθησε την πυρηνική συμφωνία, τάχθηκαν ενάντια στους σκληροπυρηνικούς του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί όσον αφορά στην ύφεση των σχέσεων με τις δυτικές χώρες.

Πηγές: Euronews, Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων