Του Αρίστου Μιχαηλίδη
Την Κυριακή δεν ήταν μόνο το φαινόμενο Φειδίας, που προκαλεί το ενδιαφέρον της επόμενης μέρας. Το φαινόμενο κέρδισε φυσικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά αυτές οι εκλογές είχαν στοιχεία που πρέπει να απασχολήσουν όσους ασχολούνται με την πολιτική ζωή. Ή και τη δημόσια ζωή ευρύτερα.
Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι 71.330 πολίτες (όταν ένα κόμμα εκατό χρόνων, το ΑΚΕΛ, πήρε 79.163 ψήφους) επέλεξαν να στείλουν στην Ευρωβουλή να εκπροσωπεί τα συμφέροντά μας ένα παιδί, χωρίς σπουδές ή άλλες γνώσεις (ενώ για να πιάσεις δουλειά στην κυβέρνηση θέλεις πτυχία, εξετάσεις, αγγλικά…), και ειδικά που δεν έχει ούτε καν στοιχειώδεις γνώσεις για το τι συμβαίνει στην ΕΕ, πώς λειτουργεί η Ευρωβουλή, ποια είναι τα καθήκοντα του. Ουδείς γνωρίζει τι άλλο ξέρει αυτός ο νεαρός εκτός από το να κάνει βιντεάκια της πλάκας και να κάνει ομιλίες σαν να απευθύνεται στην παρέα του στο Μένοικο. Και δεν μιλώ για σοβαροφάνεια και υποκρισία, για να εξηγούμαστε, αλλά για ευπρέπεια και σωστή χρήση της γλώσσας. Ο δημόσιος λόγος πρέπει να είναι παράδειγμα!
Φυσικά, υπήρξαν περιπτώσεις ευρωβουλευτών, που πήγαν εκεί με τις ευλογίες κομμάτων, οι οποίοι στην πενταετία τους μόνο ζημιά έκαναν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά και αυτούς είναι η ψήφος των πολιτών που τους έστειλε δεν είναι απευθείας τα κόμματα. Και η προχτεσινή τιμωρία των κομμάτων οφείλεται ΚΑΙ σε αυτό το στοιχείο. Ότι, δηλαδή, εμπιστεύτηκαν οι πολίτες τα κόμματα για να κάνουν σωστές επιλογές, μία, δύο, τρεις, στο τέλος κορυφώθηκε η απογοήτευση και ψήφισαν έναν χαβαλέ να κάνουν και την πλάκα τους.
Επέλεξαν, όμως, λάθος εκλογές για να στείλουν το μήνυμα ή για να κάνουν την πλάκα τους. Διότι στην Ευρώπη μόνο έξι άτομα εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Κύπρου. Γι΄ αυτό οι έξι πρέπει να είναι οι καλύτεροι, δεν επιτρέπονται αδυναμίες. Και προπάντων να μπορούν να δημιουργήσουν καλές σχέσεις, ανταποδοτικές, με άλλους ευρωβουλευτές και με αξιωματούχους της ΕΕ για να έχουν συμμάχους όταν θα προωθούν κυπριακά συμφέροντα. Ο Φειδίας θα στείλει λέει email σε όλους τους ανεξάρτητους ευρωβουλευτές για να συνασπιστούν. Σωθήκαμε! Ανεξάρτητοι στο Ευρωκοινοβούλιο συνήθως είναι κάποιοι που αποχωρούν από τα κόμματά τους για διάφορους λόγους και ανεξαρτητοποιούνται. Για παράδειγμα στην προηγούμενη ευρωβουλή, ανεξάρτητοι από την Ελλάδα ήταν ο Αλέξης Γιωργούλης, η Εύα Καϊλή, ο Γιάννης Λαγός… Τους ξέρετε, ε;
Μακάρι να τα πάει καλά για το καλό όλων μας, ο Φειδίας, και να μην μας πιάσουν και στον χαβαλέ, εκτός των άλλων, οι Ευρωπαίοι. Κι αν τα πάει καλά, μπορεί να τον δούμε και Πρόεδρο στις προεδρικές του 28. Με μια βάση 71.330 ψήφων δεν είναι καθόλου απίθανο.
Το άλλο που έπρεπε από καιρό να απασχολήσει τις κομματικές ηγεσίες είναι το μήνυμα της ανανέωσης, της αλλαγής προσώπων, για να μην κάνουν οι όποιες επιλογές κύκλο γύρω από τα ίδια πρόσωπα. Το μήνυμα ήρθε και στις προεδρικές εκλογές, μην επαναλάβουμε τα χιλιοειπωμένα για τον Νίκο Χριστοδουλίδη που νίκησε τα δυο κυρίαρχα κόμματα. Αλλά τώρα το μήνυμα ήρθε πιο ηχηρό στις εκλογές για δήμαρχο Λευκωσίας.
ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και άλλοι επέλεξαν να στηρίξουν έναν έμπειρο πολιτικό για δήμαρχο. Τον Νίκο Τορναρίτη. Αλλά, είναι βουλευτής επί 23 χρόνια, από το 2001. Όταν όλα τα κόμματα επικαλούνται τον περιορισμό θητειών και την ανανέωση, αποφάσισαν ότι ο Τορναρίτης μπορεί και να βαρέθηκε στη Βουλή και πρέπει να του βρουν άλλο πόστο να πολιτεύεται. Και ενώ τα κόμματα που τον στήριξαν θα μπορούσαν άνετα να εκλέξουν δήμαρχο, τον είδαν να χάνει με τεράστια διαφορά από τον Χαράλαμπο Προύντζο, που ποτέ προηγουμένως δεν διεκδίκησε δημόσιο αξίωμα, άρα δεν είναι φθαρμένος. 56,8% και 20.173 ψήφους ο Προύντζος, 30,9% και 10.971 ψήφους ο Τορναρίτης.
Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Και συνδέεται κι αυτό με το φαινόμενο Φειδίας. Οι ψηφοφόροι είπαν στα κόμματα, αφού δεν κάνετε εσείς ανανέωση και συνεχίζεται την ανακύκλωση φθαρμένων προσώπων, ιδού και η δική μας απάντηση. Ο Φειδίας! Και γίναμε μαλλιά κουβάρια.
Υ.Γ. Το ΑΚΕΛ βασίστηκε στις ψήφους των Τουρκοκυπρίων ελπίζοντας να του δώσουν την πρωτιά. Τελικά, του έδωσαν 4.500 ψήφους κι αν δεν ήταν κι αυτοί θα έπεφτε στους 74.663 ψηφοφόρους και η διαφορά του από τον Φειδία θα ήταν 3.333. Πρωτόγνωρα φαινόμενα, αγωνία για τη συνέχεια.