Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Αρχαιολογικοί χώροι: Ανοίγουν σήμερα – Στην Ακρόπολη η Σακελλαροπούλου

Με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου άνοιξε ξανά η Ακρόπολη, το παγκόσμιο σύμβολο της Δημοκρατίας, με την Υπουργό Πολιτισμού και πλήθος ξένων μέσων να καταγράφουν μια ιστορική στιγμή καθώς το μνημείο δεν έχει κλείσει ποτέ σε καιρούς ειρήνης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

ÁÑÓÇ ÌÅÔÑÙÍ ÓÔÏÕÓ ÁÑ×ÁÉÏËÏÃÉÊÏÕÓ ×ÙÑÏÕÓ// ÅÐÉÓÊÅØÇ ÔÇÓ ÐôÄ ÊÁÔÅÑÉÍÁÓ ÓÁÊÅËËÁÑÏÐÏÕËÏÕ ÓÔÇÍ ÁÊÑÏÐÏËÇ (EUROKINISSI/ÌÐÏËÁÑÇ ÔÁÔÉÁÍÁ )

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στις 10 το πρωί και ξεναγήθηκε από την Υπουργό Λίνα Μενδώνη στον ιερό Βράχο, ενώ της έγινε “ξενάγηση” και στα μέτρα ασφαλείας.

Η δήλωση της προέδρου της Δημοκρατίας

“Σήμερα είναι παγκόσμια Ημέρα Μουσείων με ψηφιακό εορτασμό και μια ελεύθερη περιήγηση στους ανοιχτούς αρχαιολογικούς τόπους. Είναι μια γόνιμη συμπόρευση με την τεχνολογία έχουμε πρόσβαση σε υλικό της ιστορίας ενώ με τη φυσική επίσκεψη, αλληλοεπιδρούμε.

Επισκέφθηκα την Ακρόπολη το κάλλος του οποίου εμπνέει τον κόσμο. Τα μάρμαρα έλαμπαν στον ήλιο όπως στο στίχο του Σεφέρη. Κρατώντας όλα τα μέτρα θα σηκωθούμε λίγο ψηλότερα” είπε ανάμεσα σε άλλα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συμβολική κίνηση που σηματοδοτεί ένα ακόμα βήμα στην κανονικότητα, η επαναλειτουργία του εμβληματικού μνημείου που έρχεται μαζί με το άνοιγμα των ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων που ήταν κλειστοί από τις 13 Μαρτίου στα πλαίσια της προστασίας του γενικού πληθυσμού από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπόνησε -σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ- σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, με γνώμονα την προστασία τόσο των εργαζομένων, όσο και των επισκεπτών”, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, “εφαρμόζονται ειδικά πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου. Προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για την προμήθεια απολυμαντικών ειδών. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο, όπως για παράδειγμα στα Προπύλαια της Ακρόπολης, στο σημείο που συμπίπτει άνοδος και κάθοδος. Τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν ορίζουν όχι μόνο τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών, αλλά και τις ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, όπως εισόδου και εξόδου, όπου είναι εφικτό”.

Οι επισκέπτες και οι ξεναγοί
“Είναι προφανές ότι η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη”, συνεχίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι οι επισκέπτες, για τη προστασία τους, πρέπει να τηρούν “την απόσταση 1,5 μέτρων κατ΄ ελάχιστον, τόσο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, όσο και στην αναμονή για την έκδοση εισιτηρίου” και την αναμονή, που “θα γίνεται σε συγκεκριμένες θέσεις με ειδική σήμανση”, ενώ συστήνεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας και αντισηπτικού διαλύματος.

Για τους ξεναγούς “είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, όταν γίνεται οργανωμένη ξενάγηση με συχνή αντισηψία χεριών, εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου πρόσβασης, όπου είναι εφικτό, όπως και χρήση ασύρματης ξενάγησης. Κλιμάκια του ΥΠΠΟΑ θα επιβλέπουν τις επόμενες ημέρες, με αυτοψία, την τήρηση των μέτρων και την ομαλή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων. Επισημαίνεται ότι όλα τα μέτρα τελούν υπό συνεχή επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση”, συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ.

Πως θα λειτουργήσουν πωλητήρια – αναψυκτήρια
Όσον αφορά στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ), η ανακοίνωση ενημερώνει ότι το ΤΑΠΑ “έχει αποστείλει οδηγίες για τη λειτουργία των πωλητηρίων (με αναλογική εφαρμογή των όσων ισχύουν για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης), καθώς επίσης και σχετικό υγειονομικό υλικό, όπως και εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους. Έχει διασφαλιστεί η επάρκεια προσωπικού και πωλητέων ειδών για όλη τη θερινή περίοδο.

Σχετικά με τη λειτουργία των αναψυκτηρίων εντός των αρχαιολογικών χώρων προτείνεται στους ιδιώτες εκμισθωτές η λειτουργία τους με τη μορφή take – away, σύμφωνα και με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Από την ημερομηνία που θα καθορισθεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (έχει ανακοινωθεί η 1η Ιουνίου 2020), τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων θα μπορούν να λειτουργούν, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα δοθούν.

Το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα λειτουργήσει κανονικά. Ο διαδικτυακός τόπος έκδοσης είναι: https://etickets.tap.gr/” , καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων