Παρά την εκεχειρία των 72ωρών στο Σουδάν, οι μάχες συνεχίζονται αλλά με μικρότερη ένταση. Όσοι μένουν στο Χαρτούμ εξακολουθούν να ζουν έναν εφιάλτη.
Άρχισαν πάντως οι πρώτες μετακινήσεις ξένων υπηκόων. Πλοία της Σαουδικής Αραβίας, μετέφεραν στην Τζέντα Σαουδάραβες και πολίτες άλλων χωρών. Έτυχαν θερμής υποδοχής με λουλούδια και γλυκά. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του στρατού του Σουδάν πως θα διευκολυνθεί η εκκένωση στη διάρκεια της κατάπαυσης, αλλά και των παραστρατιωτικών ότι θα ανοίξουν τα αεροδρόμια.
Η Βρετανία προετοιμάζεται για απομάκρυνση των υπηκόων της, με τον Ρίσι Σούνακ να προεδρεύει συνάντησης της ομάδας Κόμπρα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει πως για την ώρα δεν έχει σχεδιαστεί κάποια συντονισμένη επιχείρηση, όμως συνεχίζει να ερευνά τους κατάλληλους τρόπους για τη μεταφορά Αμερικανών από το Σουδάν.
Κι ενώ το δράμα των Σουδανών που προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από το Χαρτούμ συνεχίζεται, ο Στρατηγός Μπουρχάν μιλώντας στο Αλ Αραμπίγια αναφέρει πως πρέπει οι δυο πλευρές να βρουν από κοινού μια λύση έτσι ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, τονίζοντας πως όλοι θα βγουν χαμένοι από την κρίση.
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή
Δύσκολες ώρες για τους Έλληνες του Σουδάν
Χωρίς τα αναγκαία τρόφιμα, χωρίς νερό και ηλεκτρικό, αλλά και χωρίς φάρμακα και πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, εν μέσω άγριων εχθροπραξιών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο υπουργό εξωτερικών Σούκρι, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα πιθανής βοήθειας του Καΐρου για άμεση παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε Έλληνες τραυματίες.
Η ελληνική Κυβέρνηση σε συνεννόηση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναζητά ασφαλή δίοδο για να μεταφέρει στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, 120 Έλληνες και Κύπριους που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συμμετάσχουν σε αποστολή εκκένωσης.
Οι εγκλωβισμένοι Έλληνες στο Χαρτούμ, που βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών, υπολογίζονται μαζί με τους μεικτούς γάμους, σε περίπου 130.
Πηγή: ertnews.gr