Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Αργεί η σταθεροποίηση του τραπεζικού σκηνικού

Οι επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής και της Alpha Bank, αλλά και η μάλλον σίγουρη AMK Της Πειραιώς, αποτελούν ένα πρώτο βήμα στην διαμόρφωση του νέου τραπεζικού σκηνικού στην Ελλάδα, αλλά οι αβεβαιότητες σε ότι αφορά την οριστικοποίησή του παραμένουν πολλές. Η ΑΜΚ της ΕΤΕ προκάλεσε εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Ο μεγάλος παράγοντας αβεβαιότητας είναι τα υπαρκτά κόκκινα δάνεια, τα χιλιάδες ακίνητα που έχουν περιέλθει στις τράπεζες από χρέη και κυρίως τα υπό εκκόλαψη νέα κόκκινα δάνεια. Όλες αυτές οι αβεβαιότητες μαζί με την Τρόικα και το ΤΧΣ έχουν επιβάλει στις διοικήσεις την πώληση των θυγατρικών τους, απολύσεις και δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας, αλλά και την επαναγορά μετοχών και λοιπών τίτλων που έχουν εκδώσει στο παρελθόν.

Κρίσιμη για το νέο τραπεζικό σκηνικό είναι η πώληση του ΤΤ, της Eurobank, και της Proton. Το σενάριο της συγχώνευσης των δύο πρώτων αποσύρθηκε και το νέο ΤΤ βγαίνει σε διαγωνισμό μέσα στο καλοκαίρι με σύμβουλο την Goldman Sachs. Η Εθνική ενδιαφέρον. Ρόλο στις εξελίξεις θα έχουν αναμφίβολα οι αποφάσεις για το μέλλον της Eurobank, η οποία έχει ενισχυθεί κεφαλαιακά από το Ταμείο με 5,86 δισ. ευρώ., ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σενάριο για την Proton. Το παιγνίδι πάντως μοιάζει μόλις να αρχίζει…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων