Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησαν και φέτος τα διαδικτυακά μαθήματα του εργαστηρίου «Μιλάμε Ελληνικά», που διοργανώνει η Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος», με έδρα το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, αφού ήδη 229 ισπανόφωνοι, ηλικίας από 15 ως 85 ετών, από διάφορες χώρες (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή, Περού, Παναμά, Ισπανία, Κύπρο, Ισραήλ, Ιταλία και Ελλάδα), παρακολουθούν καθημερινά και σε δύο επίπεδα τα δωρεάν μαθήματα που ξεκίνησαν στις 5 Μαΐου 2021, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ΖΟΟΜ.
Την πρωτοβουλία αυτή, όπως και όλες τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες, στηρίζει ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος χαιρετίζοντας την έναρξη των μαθημάτων, σε απευθείας σύνδεση, εξήρε το έργο του Νόστου και προσωπικά της προέδρου του, Χριστίνας Τσαρδίκου, σε ό,τι αφορά τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας.
Όπως τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, από το 2006 η κ. Τσαρδίκου συνεχίζει, με τον Νόστο, να προσφέρει «μεγάλο έργο για τη διάδοση και διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής Παιδείας». Διαβεβαίωσε δε, ότι «η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα είναι πάντα αρωγός σε πρωτοβουλίες που προβάλλουν την Ελλάδα» και στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας εκμάθησης ελληνικών «StaEllinika» και στην επέκτασή της σε χρήστες που μιλούν την ισπανική και την πορτογαλική γλώσσα.
«Σαν το χάδι της μητέρας πατρίδας» παρομοίασε το μήνυμα στήριξης του κ. Χρυσουλάκη η πρόεδρος της οργάνωσης «Νόστος» κ. Τσαρδίκου, υπογραμμίζοντας την αγάπη και τον ζήλο των μαθητών (ελληνικής και μη καταγωγής ισπανόφωνοι πολίτες ανά τον κόσμο). Ευχαρίστησε, δε, τη φιλόλογο Φωτεινή Κατσίβα «για τη σπουδαία εθελοντική προσφορά της στον “Νόστο”, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά έχουμε τη χαρά να την έχουμε μαζί μας».
Από την πλευρά της, η κ. Κατσίβα δεν έκρυψε την έκπληξή της για το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για τα μαθήματα ελληνικών. «Είναι εντυπωσιακό πόσοι άνθρωποι -από κάθε γωνιά της γης- ενδιαφέρονται να μάθουν τη γλώσσα μας, τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο η lingua franca είναι τα αγγλικά. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να συμβάλω στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, ειδικά από τη στιγμή που θα συνεργάζομαι με τη Δρα Χριστίνα Τσαρδίκου, που έχει διδάξει ως τώρα ελληνική γλώσσα και πολιτισμό για πάνω από 20 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σταθερός φάρος διάδοσης της ελληνικής γλώσσας από το 2006
Σημειώνεται ότι η εκπαιδευτική δράση του Νόστου ξεκίνησε με την ίδρυση της οργάνωσης, το 2006, και έκτοτε συνεχίζεται ανελλιπώς. Από το 2016 τα μαθήματα παραδίδονται στη Σχολή Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου του Μπουένος Άιρες, όπου λειτουργεί και η έδρα του Νόστου, χάρη στο Ακαδημαϊκό Πρωτόκολλο Συνεργασίας, που συνήφθη την χρονιά εκείνη.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, με στόχο να φτάσουν τα μαθήματα στα πιο απομακρυσμένα σημεία της Αργεντινής και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, ο «Νόστος» ξεκίνησε τα διαδικτυακά μαθήματα για ισπανοφώνους από όλο τον κόσμο, ενώ στο κανάλι του στο ΥουTube έχει αναρτήσει μαθήματα για ενηλίκους και για μικρά παιδιά, ηλικίας 3-11 ετών.
Μέχρι σήμερα, τα μαθήματα έχουν παρακολουθήσει μερικές χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων περίπου το 40% έχουν ελληνική καταγωγή, ενώ οι υπόλοιποι είναι φιλέλληνες. «Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν περάσει από τον Νόστο πολλοί απόγονοι Ελλήνων μεταναστών, 3ης και 4ης γενιάς, τους οποίους βοηθήσαμε να βρουν πάλι τις ρίζες τους και να πραγματοποιήσουν τη δική τους επιστροφή στην πατρίδα, να δυναμώσουν τους δεσμούς με τον τόπο καταγωγής τους, με την ιστορία τους, με το DNA τους, να ζήσουν τον πραγματικό τους νόστο», επισήμανε η κ. Τσαρδίκου.
«Μαζί με αυτούς», πρόσθεσε, «γνωρίσαμε και άλλα υπέροχα άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα. Είναι οι φιλέλληνες, αυτοί οι ακούραστοι θαυμαστές της γλώσσας και του πολιτισμού μας, άνθρωποι των Τεχνών, των Επιστήμων και των Γραμμάτων, οι οποίοι μας τιμούν με την παρουσία τους».
Μάλιστα, με αφορμή τον 4ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, με θέμα «200 χρόνια Λευτεριάς και Ελληνισμού», διαπιστώθηκε ότι και η πρέσβης της Αργεντινής στην Ελλάδα, María Lucía Dougherty de Sánchez, έχει παρακολουθήσει στο παρελθόν και αυτή τα μαθήματα, τα οποία από το 2020 γίνονται μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες εξαιτίας της πανδημίας της Covid.
«Είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους μας να προσφέρουμε μ’ αυτόν τον τρόπο στην προώθηση της γλώσσας μας και του πολιτισμού μας», τόνισε η κ. Τσαρδίκου. «Είναι πολύ συγκινητική η αγάπη και το πάθος των μαθητών μας. Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε μας εκπλήσσει η μεγάλη συμμετοχή στα μαθήματά μας, όπως και η επιμονή και η θέληση των μαθητών μας, μικρών και μεγάλων. Μας συγκινεί που δεν παραλείπουν, με κάθε τρόπο, να μας εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για τη δυνατότητα που τους προσφέρουμε για να μάθουν την γλώσσα μας. Αυτή είναι η καλύτερη ανταμοιβή μας», κατέληξε η πρόεδρος του Νόστου.