Νέα έξαρση των κρουσμάτων, αργή αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών» της πανδημίας και κυριαρχία της μετάλλαξης Όμικρον και στις νοσηλείες διαπιστώνουν οι επιστήμονες εκφράζοντας την ανησυχία τους για επιδείνωση του πανδημικού κύματος.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί φαίνεται να βάζουν φρένο στη χαλάρωση των μέτρων με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου να αναφέρει στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ότι «θέλει αρκετή σκέψη, από την άλλη ο κόσμος είναι εμβολιασμένος, θέλει να χαλαρώσει, πρέπει να τα βάλουμε σε μία ζυγαριά». Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει μεν αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ, αλλά τα ενεργά κρούσματα είναι ακόμα πολύ υψηλά.
Στην επικράτεια τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στα 140.000, ενώ αύξηση των μολύνσεων καταγράφεται στη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Όπως είπε, η θετικότητα αυξήθηκε από 5,7% στο 7,3%, αλλά μειώθηκε ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό ασθενών στη χώρα, που πλέον υπολογίζονται γύρω στους 4.500 χιλιάδες.
Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ κατέγραψε σήμερα 17.662 να κρούσματα με τη θετικότητα να βρίσκεται στο 6,37%, ενώ μελανό σημείο αποτελεί ο πολύ υψηλός ημερήσιος αριθμός θυμάτων. Ενδεικτικά, σήμερα κατέληξαν 106 ασθενείς, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 568. Παράλληλα, στα ύψη βρίσκονται και πάλι οι εισαγωγές με 547 νέες νοσηλείες και 423 εξιτήρια, ενώ οι ειδικοί αναμένουν υποχώρηση των διασωληνωμένων στους 500 έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Σχετικά μειωμένος ήταν την τελευταία εβδομάδα και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, είναι ξεκάθαρο ότι πλέον επικρατεί η παραλλαγή Ο και το 80% όσων νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είναι άνω των 55 ετών.
Μάλιστα, το 30% των κρουσμάτων αφορά στα παιδιά, αν και 9 στα 10 είναι ασυμπτωματικά. Συμπλήρωσε δε ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων παιδιών παραμένει σταθερός κάτω από την ηλικία των 11 ετών, γύρω στα 90 με 100. Η ίδια σημείωσε πως ο εμβολιασμός των γονέων βοηθά τα παιδιά να μην μολυνθούν και νοσήσουν, όπως φάνηκε από διεθνείς μελέτες, και προέβλεψε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Η Όμικρον δεν είναι αθώα
«Καμία παραλλαγή δεν είναι αθώα ειδικά για τους ηλικιωμένους» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι όσο πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανθίστανται του εμβολιασμού, δεν προβλέπεται σημαντική μείωση στην θνητότητα. Επισήμανε δε ότι ακόμη κι αν περάσαν μια φορά τον ιό, δεν θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς πιστεύοντας πως θα ξαναπεράσουν τον ιό ελαφρά. «Το πιο πιθανό είναι ότι μια από τις συναντήσεις με τον ιό θα είναι θανατηφόρα», ανέφερε.
«Η διασπορά της Όμικρον σταθεροποιήθηκε σε υψηλό επίπεδο. Η επιδημία πιθανώς φτάνει στο αποκορύφωμα της παγκοσμίως ωστόσο υπάρχει αβεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσει η σταθεροποίηση στην Ελλάδα και πότε θα μπούμε σε διαδικασία ύφεσης παγκοσμίως», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι παρόλα αυτά αναμένεται αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας εντός των επόμενων εβδομάδων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός, ώστε η Όμικρον να γίνει σαν ένα κοινό κρυολόγημα, υπογραμμίζοντας πως είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η παραλλαγή αυτή δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη και αυτή την εβδομάδα πάνω από 70% των νεκρών από κορωνοϊό ήταν ανεμβολίαστοι.
Σύμφωνα με νέα μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, ο εμβολιασμός απέτρεψε στη χώρα μας σχεδόν 20.000 θανάτους, ενώ επιβεβαιώνεται ότι η προστασία με την τρίτη δόση αγγίζει το 100%.
Τζανάκης: Θα υπάρχουν και νέες μεταλλάξεις
Τη βεβαιότητά του ότι θα εμφανιστεί νέο στέλεχος του κορωνοϊού εξέφρασε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας λόγο μάλιστα για «κύμα πάνω στο κύμα».
«Ενδεχομένως να δούμε και επιδείνωση των δεικτών αν εμφανιστεί νέα υποπαραλλαγή. Ένα κύμα πάνω στο κύμα, ίσως μια μεγαλύτερη έξαρση αναμένεται, ο ιός δεν έχει εξαντλήσει τις εκπλήξεις του» προειδοποίησε.
Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα «το νέο στέλεχος να είναι λιγότερο νοσογόνο και να μην επιβαρύνει το ΕΣΥ». Παράλληλα, ο καθηγητής έκανε λόγο για δύο σενάρια. Το ένα είναι να μην πέσουν τα κρούσματα τον Φεβρουάριο, ή το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, με 15.000 έως 20.000 κρούσματα κινητούς μέσους όρους, και τo δυσμενέστερο σενάριο, να υπάρχει πιθανότητα υποτροπιασμού κατά το επιδημιολογικό μοτίβο άλλων χωρών.
Εξάλλου, όπως είπε, «στην Κρήτη έχουμε τουλάχιστον 90% Όμικρον και στις νοσηλείες και στα κρούσματα, σιγά σιγά και στις ΜΕΘ». «Προφανώς η Όμικρον, δεν έχει την ίδια νοσηρότητα με τη Δέλτα, αλλά και με μειωμένο ρυθμό θα δώσει νοσηλείες» εξήγησε. «Περιμέναμε να αρχίσει να μειώνεται από αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των νεκρών, δε φαίνεται αυτό, είμαστε σε 2 εβδομάδες κορύφωσης ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να βλέπουμε κάτω από 90 νεκρούς την ημέρα και σταδιακά να πέσουμε περαιτέρω» κατέληξε.