Μεθυστικές μυρωδιές γεμίζουν τον αέρα καθώς ειδικευμένοι συλλέκτες στην Ινδία μαδούν το λευκό γιασεμί πριν τα φρέσκα μπουμπούκια μετατραπούν σε πολύτιμο συστατικό για την παγκόσμια αγορά αρωμάτων.
Το γιασεμί βγάζει το ισχυρό του άρωμα μόνο όταν ανθίζει τη νύχτα, και οι συλλέκτες πρέπει να επιλέγουν μόνο αυτά που δεν έχουν ακόμα ανοίξει.
«Ξέρουμε ποιο πρέπει να μαζέψουμε», είπε η Μαλαρκόντι, η οποία έδωσε μόνο ένα όνομα, καθώς χτύπησε προσεκτικά τα δάχτυλά της για να μαδήσει τα μπουμπούκια, βάζοντας στα μαλλιά της μερικά λουλούδια που είχαν ήδη ανθίσει.
«Δεν έχουν καμία χρησιμότητα αυτά… αλλά μου αρέσει η μυρωδιά τους», είπε.
Τα ευωδιαστά άνθη του γιασεμιού χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιετίες στην Ινδία για να τιμούν τους θεούς και το άρωμά του αποτελεί βασικό συστατικό παγκοσμίως γνωστών αρωμάτων.
Στην αρχαία πόλη Μαντουράι στη νότια Ινδία, το γιασεμί είναι πανταχού παρόν – προσελκύοντας αγοραστές από μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα αρώματα στον κόσμο, όπως το J’adore του Dior και το Mon Guerlain του Guerlain.
«Είναι ένα από τα πιο ακριβά έλαια στον κόσμο», δήλωσε ο Ράτζα Παλανισουάμι, διευθυντής της Jasmine Concrete, η οποία συμπιέζει τεράστιες ποσότητες γιασεμιού για να δημιουργήσει μερικές πολύτιμες σταγόνες απολαυστικής μυρωδιάς.
Οι γυναίκες που μαζεύουν τα μπουμπούκια κερδίζουν περίπου 1,50 δολάρια την ημέρα ανά ημέρα για περίπου τέσσερα με πέντε κιλά – με κάθε κιλό να αποτελείται από περίπου 4.000 μπουμπούκια.
Μόλις μαζευτεί, το γιασεμί βιάζεται να βγει στην αγορά και πωλείται για 200 έως 2.000 ρουπίες (2,20 – 22 ευρώ) το κιλό σε ειδικές ημέρες.
«Είναι πλούσιο, είναι πλούσιο, είναι ζωντανό», δήλωσε ο Τιερί Βάσερ, αρωματοποιός του γαλλικού οίκου ομορφιάς Guerlain, μιλώντας στο AFP κατά την επίσκεψή του στους φορείς παραγωγής γιασεμιών.
Το γιασεμί στο Μαντουράι έχει μια «απαλότητα… και κάτι λουλουδάτο που είναι αμετάβλητο», πρόσθεσε ο Βάσερ. Ο Βάσερ προμηθεύεται το λάδι γιασεμιού που χρησιμοποιεί από την εταιρεία του Παλανισουάμι.
Εκτός από την Guerlain, ο Παλανισουάμι δήλωσε ότι η εταιρεία του πωλεί λάδι γιασεμιού σε εταιρείες όπως η Bulgari, η Dior και η Lush.
Στο Μαντουράι, το λαμπερό, λευκό λουλούδι μπορεί να βρεθεί στα σπίτια των κατοίκων της πόλης, ως κορδόνια που δένουν οι γυναίκες στα μαλλιά τους – και στο εκτεταμένο συγκρότημα του 14ου αιώνα της ινδουιστικής θεάς Μινακσί, που θεωρείται φύλακας της πόλης.
Η Μινακσί απεικονίζεται να κρατά έναν παπαγάλο, ένα πουλί που συνδέεται με την αγάπη.
Κάθε βράδυ, οι άνθρωποι περιβάλλουν ένα ιερό της θεάς με ευωδιαστά λουλούδια γιασεμιού καθώς αποσύρεται με τον σύζυγό της Σίβα σε μια μεγάλη, συμβολική τελετή.
«Όταν καταλαβαίνεις ότι ο σκοπός αυτού του λουλουδιού είναι ο εορτασμός της αγάπης και της αδελφοσύνης και της οικογένειας και της φιλίας- όταν το μυρίζεις, παίρνει άλλη διάσταση», δήλωσε ο Βάσερ.
«Και για μένα αυτό το λουλούδι είναι η έκφραση της αγάπης. Τελεία και παύλα».
Η διαδικασία για την εξαγωγή του ελαίου απαιτεί πολύωρη εργασία.
Οι γυναίκες που μαζεύουν το γιασεμί -είτε για γάμους, κηδείες ή ακριβά αρώματα- δεν έχουν χρόνο για να ρομαντικοποιήσουν τη γοητεία του.
Σε ένα χωράφι με γιασεμί στα περίχωρα της αρχαίας πόλης, οι γυναίκες μετακινούν τρυφερά τα κλαδιά του θάμνου, αναζητώντας το τέλειο μπουμπούκι.
Το εργοστάσιο επεξεργασίας λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο την εποχή της συγκομιδής, με τους εργάτες να περιμένουν τα μπουμπούκια να ανθίσουν.
«Τη στιγμή που αρχίζουν να ανθίζουν, αρχίζουν να εκπέμπουν το άρωμά τους», δήλωσε ο Παλανισουάμι.
Αργά το βράδυ, καθώς το γλυκό άρωμα του γιασεμιού γεμίζει τον αέρα, οι εργάτες συλλέγουν τα άνθη και τα φορτώνουν σε «αποχυμωτές».
Το φρεσκοκομμένο γιασεμί βυθίζεται σε διαλύτη για να απορροφήσει τα μόρια του αρώματος και να δώσει ένα κερένιο εκχύλισμα που ονομάζεται σκυρόδεμα.
Το σκυρόδεμα υπόκειται σε περαιτέρω επεξεργασία με αλκοόλη για να αφαιρεθούν προσεκτικά τα κεριά, διαδικασία που στη συνέχεια στη συνέχεια οδηγεί σε ένα ισχυρό διάλυμα. Αυτό το διάλυμα γίνεται το συστατικό στα αρώματα.
Περίπου 700 κιλά φρέσκου γιασεμιού μετατρέπονται σε μόλις ένα κιλό λάδι, το οποίο πωλείται για περίπου 4.200 δολάρια, δήλωσε ο Παλανισουάμι.
Όμως η Αμσαβάλλι Καρουπουσουάμι, η οποία διατηρεί έναν πάγκο έξω από την αγορά λουλουδιών όπου δένει λουλούδια σε γιρλάντες, δήλωσε ότι το φρέσκο γιασεμί θα είναι πάντα πιο σημαντικό από οποιοδήποτε λάδι.
«Θα συνεχίσω να κάνω αυτή τη δουλειά μέχρι να πεθάνω… στις γυναίκες αρέσει το γιασεμί, γι’ αυτό και το κάνουμε αυτό», είπε.
«Τα αρώματα δεν αξίζουν όσο τα αυθεντικά λουλούδια γιασεμιού – τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το πραγματικό άρωμα του γιασεμιού».