Ο αρθρογράφος του Forbes, Larry Olmsted, άρθρο του με τίτλο World’s Best Dessert Wines – Don’t Forget About Greece περιγράφει τη… γνωριμία του με το διάσημο κρασί της Σαντορίνης, Vinsanto.
Επισημαίνει ότι ήταν ενθουσιασμένος με το πιο διάσημο κρασί της Πορτογαλίας, το Port, με το Sherry της Ισπανίας και το Ice wine του Κεμπέκ, έως ότου επισκεφθεί τη Σαντορίνη. Δεν είχε ιδέα ότι το νησί είχε τη δική του θρυλική εκδοχή, το Vinsanto. Πάντα δοκιμάζει νέα πράγματα όταν ταξιδεύει, αλλά ως κάποιος που έχει γράψει εκτενώς για το φαγητό και το κρασί για περισσότερα από 30 χρόνια, δεν συμβαίνει συχνά να βρίσκει κάτι που δεν ήξερε ότι υπάρχει.
Το Santorini Vinsanto είναι ένα εξαιρετικό επιδόρπιο κρασί που παρασκευάζεται με την Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ποικιλία σταφυλιών του νησιού. Το συγκεκριμένο κρασί είναι ιδιαίτερα επίκαιρο αυτή τη στιγμή, επειδή η Ελλάδα έχει εκτοξευθεί ως τουριστικός προορισμός και μετά την πανδημία έχει γίνει ένας από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για τους Αμερικανούς.
Το 2023 ο αριθμός των ταξιδιωτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 29,2%, σε λίγο πάνω από 1,4 εκατομμύρια. Μεταξύ των 6.000 περίπου νησιών της χώρας, η Σαντορίνη βρίσκεται κοντά στην κορυφή της λίστας ως ένα από τα πιο δημοφιλή. Πολλοί από τους σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο Αμερικανούς που πήγαν στην Ελλάδα πέρυσι επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη, και οι αριθμοί φαίνεται να είναι ακόμη υψηλότεροι για το 2024. Η Ελλάδα έχει καταπληκτικό φαγητό και αυτά τα γλυκά κρασιά παγκόσμιας κλάσης είναι μια εξαιρετική προσθήκη.
Το μόνο κρασί σαν αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι εκτός Ελλάδας είναι το πολύ πιο γνωστό Vin Santo της Ιταλίας. Τα δύο κρασιά είναι πολύ παρόμοια, αλλά και εγγενώς διαφορετικά λόγω των υποκείμενων ποικιλιών σταφυλιών.
Το Ασύρτικο, η ιδιαίτερη τοπική ποικιλία σταφυλιών της Σαντορίνης, έχει καθεστώς ΠΟΠ στο νησί το υψηλότερο επίπεδο περιφερειακής διασφάλισης ποιότητας που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μία από τις μεγαλύτερες “εγκρίσεις” τροφίμων στον κόσμο.
Η Σαντορίνη είναι ένα ζεστό, ξηρό νησί με πλούσιο ηφαιστειακό έδαφος που είναι ιδανικό για την καλλιέργεια, αλλά χωρίς το νερό που απαιτείται για να γίνει κάτι τέτοιο.
Με την πάροδο των αιώνων οι τοπικοί οινοπαραγωγοί έχουν τελειοποιήσει ένα μοναδικό σύστημα κλαδέματος των αμπελιών, που έχει ως αποτέλεσμα ένα σύμπλεγμα αμπελιών σε σχήμα καλαθιού στο επίπεδο του εδάφους με τα προστατευμένα σταφύλια να αναπτύσσονται μέσα στον κύκλο. Αυτό το σύστημα δεν υπάρχει σε κανένα αμπελώνα που έχει δει ποτέ ο αρθρογράφος.
Επισκέφθηκε τη Σαντορίνη μαζί με την Diane Kochilas, μια από τις κορυφαίες αυθεντίες στον κόσμο για την ελληνική κουζίνα. Η Kochilas είναι η οικοδέσποινα της τηλεοπτικής σειράς του PBS «My Greek Table», συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και διατηρεί επίσης μια φημισμένη σχολή μαγειρικής στο ελληνικό νησί της Ικαρίας, της “Γαλάζιας Ζώνης”, αναφέρει επίσης ο αρθρογράφος.
Δείτε ΕΔΩ το δημοσίευμα του FORBES
πηγή: hellasjournal.com