Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» καθώς και το υποπρόγραμμα Media στηρίζουν εδώ και χρόνια τον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό πολιτισμό επενδύοντας είτε στην παραγωγή και διανομή κινηματογραφικών/ τηλεοπτικών ταινιών είτε στην κατάρτιση σκηνοθετών, σεναριογράφων και παραγωγών.
Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» καθώς και το υποπρόγραμμα Media στηρίζουν εδώ και χρόνια τον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό πολιτισμό επενδύοντας είτε στην παραγωγή και διανομή κινηματογραφικών / τηλεοπτικών ταινιών είτε στην κατάρτιση σκηνοθετών, σεναριογράφων και παραγωγών. Τα αποτελέσματα της δράσης τους φάνηκαν για ακόμη μια φορά φέτος, αφού δεκαοκτώ υποψήφιες για βράβευση ταινίες (επτά για Χρυσή Σφαίρα και έντεκα για Όσκαρ) είχαν λάβει οικονομική ενίσχυση της τάξης των 8,9 εκατομμυρίων ευρώ. Οι εν λόγω ταινίες προέρχονται από έντεκα χώρες: Ουγγαρία, Γαλλία, Τουρκία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ιταλία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία και Σουηδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στήριξη αυτή είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το 2015 (3 εκατομμύρια ευρώ για έξι ταινίες υποψήφιες σε 10 κατηγορίες).
Πιο συγκεκριμένα, στις επιτυχίες του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» συγκαταλέγεται τόσο Ο Γιος του Σαούλτου βραβευμένου σκηνοθέτη Λάζλο Νέμες (Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας) όσο και το Δωμάτιο (Χρυσή Σφαίρα πρώτου γυναικείου ρόλου στην Αμερικανίδα Μπρι Λάρσον). Κι οι υπόλοιπες, όμως, υποψήφιες για Χρυσή Σφαίρα ταινίες (Νιότη, Η ολοκαίνουργια…Καινή Διαθήκη, Ατίθασες, Ο ξιφομάχος, Carol, Σον το πρόβατο: η Ταινία) είχαν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο σημαντικός ρόλος των παραπάνω ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα αναδειχτεί και κατά την τελετή απονομής τωνΌσκαρ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2016 και φέρνοντας στο διεθνές προσκήνιο το υποκριτικό και σκηνοθετικό ταλέντο διαφόρων Ευρωπαίων καλλιτεχνών (Σέρσια Ρόναν, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Αλίσια Βικάντερ, Κέιτ Γουίνσλετ, Έντι Ρεντμέιν, Μάρκ Ράιλανς και Λένι Άμπραμσον).
Αναλυτικότερα, μέσω του προγράμματος Media διατέθηκαν 62.831 ευρώ για την παραγωγή της ταινίας Carol του σκηνοθέτη Τοντ Χέινς. Η ταινία, συμπαραγωγής Η.Π.Α. και Μεγάλης Βρετανίας, αποτελεί οσκαρικό φαβορί, αφού είναι υποψήφια για Όσκαρ σε έξι κατηγορίες: καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, πρώτου γυναικείου ρόλου (Κέιτ Μπλάνσετ), δεύτερου γυναικείου ρόλου (Ρούνι Μάρα), φωτογραφίας, κουστουμιών και πρωτότυπου σεναρίου.
Η αγγλο-ιρλανδική ταινία Brooklyn του Τζον Κρόουλι έλαβε στήριξη ύψους 90.004 ευρώ (56.936 ευρώ για την παραγωγή της και 33.068 ευρώ για τη διανομή της). Διεκδικεί αγαλματίδιο σε τρεις κατηγορίες: καλύτερης ταινίας, καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου και πρώτου γυναικείου ρόλου (Σέρσια Ρόναν).
Ευρωπαϊκής προέλευσης είναι και τρεις από τις πέντε υποψήφιες ταινίες για την κατηγορία «καλύτερη ξενόγλωσση ταινία». Η ταινία A war (που ενισχύθηκε με 58.080 ευρώ για την παραγωγή της) του Τομπίας Λίντχολμ και οι Ατίθασες(στην οποία χορηγήθηκαν 23.700ευρώ) της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν θα αναμετρηθούν με το φαβορί των φετινών Όσκαρ, τον Γιο του Σαούλ του Λάζλο Νέμες. Η συγκεκριμένη ουγγρική ταινία στηρίχθηκε με 1.395.170 ευρώ μέσω του προγράμματος Media.
Τέλος, οικονομική ενίσχυση που κυμαίνεται από 212.836 ευρώ έως 1.844.924 ευρώ δόθηκε για την παραγωγή κι άλλων ταινιών οι οποίες διεκδικούν το πολυπόθητο Όσκαρ σε διάφορες κατηγορίες, όπως καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους (The Look of Silence, Amy), καλύτερου μακιγιάζ (Ο Εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε), καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού (Νιότη), καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων (Σον το πρόβατο: η Ταινία) και πρώτου γυναικείου ρόλου (για την Σαρλότ Ράμπλινγκ στη ταινία 45 χρόνια).