Αρχαιολόγοι στην Ισπανία έφεραν στο φως μια πρόσφατη εικόνα του Χριστού, διαφορετική απ’ αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Σε ένα γυάλινο δισκάριο που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ., ο Ιησούς απεικονίζεται χωρίς γενειάδα και με κοντά σγουρά μαλλιά.
Στην απεικόνιση, ο Χριστός φοράει τήβεννο και πλαισιώνεται από δύο άνδρες, επίσης χωρίς γενειάδα, που πιστεύεται πως είναι οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος. Και οι τρεις ανδρικές φιγούρες φέρουν φωτοστέφανο.
Το δισκάριο, σύμφωνα με το Discovery, ανακαλύφθηκε σπασμένο σε μικρότερα κομμάτια, μέσα σε θρησκευτικό ναό στην αρχαία πόλη Castulo στην Ανδαλουσία. Σύμφωνα με τον Μαρσέλο Κάστρο, επικεφαλής του έργου ανασκαφής, ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του τέταρτου αιώνα μ.Χ. και εγκαταλείφθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα.
Το δισκάριο έχει διάμετρο 8,6 ίντσες και πιστεύεται ότι χρησίμευε ως σκεύος σε παλαιοχριστιανικές τελετουργίες. «Γνωρίζουμε ότι χρονολογείται από τον 4ο αιώνα, εν μέρει, επειδή Πάπες στους επόμενους αιώνες διέταξαν όλα τα δισκάρια να κατασκευάζονται από ασήμι» είπε ο Κάστρο στο The Local.
Η χρονολόγηση συμπίπτει με την απόφαση του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, να σταματήσει τους διωγμούς των Χριστιανών.
Η γυάλινη πλάκα διαθέτει πρασινωπές αποχρώσεις και είναι σε άριστη κατάσταση. Οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να συναρμολογήσουν το 81%.
Στο δισκάριο, ο Ιησούς κρατά το Σταυρό στο ένα χέρι και την Αγία Γραφή στο άλλο. Η σκηνή εκτυλίσσεται στην ουράνια σφαίρα, πλαισιωμένη από δύο φοίνικες, οι οποίοι στη χριστιανική εικονογραφία αντιπροσωπεύουν την αθανασία, τη μετά θάνατον ζωή και τον ουρανό.
Το δισκάριο εκτίθεται πλέον, στο Αρχαιολογικό μουσείο του Λινάρες.