Άγνωστη παραμένει η πλήρης εικόνα του διαγωνισμού για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης.
Στο διαγωνισμό, που έληξε στις 14 Ιουλίου, μια από τις κρισιμότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, υποβλήθηκαν σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τρεις προσφορές, χωρίς να διευκρινίζεται εάν προέρχονται από την ίδια ή από διαφορετικές κοινοπραξίες εταιρειών, αλλά και χωρίς να γίνει γνωστό ποιες είναι τελικώς οι εταιρείες που συμμετείχαν.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο διαγωνισμό συμμετείχε μόνο μία κοινοπραξία αυτή των ΕΛ-ΠΕ, της ιταλική Edison και της γαλλικής Total, η οποία υπέβαλε προσφορά για το οικόπεδο 2, που βρίσκεται στα ανοικτά της Κέρκυρας. Από εκεί και πέρα, τα ΕΛΠΕ για λόγους εθνικούς και παρά το γεγονός ότι όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γρηγόρης Στεργιούλης δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενεργειακό ενδιαφέρον, κατέθεσαν προσφορά για το οικόπεδο 1, που βρίσκεται στο ΒΔ Ιόνιο και αμφισβητείται από την Αλβανία. Κατέθεσαν επίσης προσφορά και για το οικόπεδο 10, το οποίο βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο (Κατάκολο).
Η εικόνα του διαγωνισμού αναμένεται να αποσαφηνιστεί όταν οριστεί η επιτροπή αξιολόγησης η οποία θα προχωρήσει σε αποσφράγιση των προσφορών ενώπιον των ενδιαφερομένων.
Πάντως κορυφαίες πηγές αναφέρουν ότι η εξέλιξη του διαγωνισμού υπό τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που διανύει η χώρα, με το «ελληνικό ρίσκο» να βρίσκεται στο κατακόρυφο αλλά και με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν μειωθεί και πάλι γύρω στα 55 δολ το βαρέλι, αποτελεί μια καλή αρχή. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η ολοκλήρωση αυτού του πρώτου διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή του δρόμου.