Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Αρχίζουν τα πλέι… ωχ!

Η διαδικασία των πλέι οφ στη Σούπερ Λίγκα έρχεται να ολοκληρώσει με τον… ιδανικότερο τρόπο ένα ακόμη πρωτάθλημα άδειων γηπέδων, κακού θεάματος, αμφισβήτησης και παρακμής.

Τα πλέι οφ έχουν καθιερωθεί εδώ και μερικά χρόνια για την απλούστατη ανάγκη να δικαιολογηθούν κάποια από τα χρήματα που παίρνουν οι ομάδες από την τηλεόραση. Είμαι μια διαδικασία για την οποία έχουν μιλήσει υποτιμητικά σχεδόν όλοι οι σοβαροί άνθρωποι του ποδοσφαίρου μας, επισημαίνοντας το αχρείαστο του πράγματος είδικά με τη μορφή και τον τρόπο που διεξάγεται.

Η πρωτοτυπία των ελληνικών πλέι οφ την τελευταία διετία είναι ότι συμμετέχουν σε αυτά ομάδες που δεν γνωρίζουν εάν έχει νόημα η παρουσία τους. Πέρσι η ΑΕΚ αντικαταστάθηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τον Αστέρα Τρίπολης, επειδή δεν πήρε άδεια να παίξει στο Γιουρόπα Λιγκ. Φέτος το…σασπένς είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Εδώ και καιρό η πιάτσα βοά ότι ο ΠΑΣ Γιάννενα δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει άδεια για την Ευρώπη. Κι ότι θα πάρει μέρος στα πλέι οφ, αλλά μετά θα αντικατασταθεί.

Ο Παναθηναϊκός που βγήκε έκτος στο πρωτάθλημα θα ήταν υποψήφιος για τη θέση του ΠΑΣ εφόσον είχε πιθανότητες για τη δική του αδειοδότηση από την UEFA. Αλλά και για την περίπτωση των πράσινων, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για θετική εξέλιξη με τα ανοίγματα που υπάρχουν, τις οφειλές σε παίκτες και τις εγγυήσεις που απαιτεί η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Κάποιοι είναι σίγουροι ότι ούτε ο ΠΑΟ θα πάρει άδεια, παρά την αισιοδοξία Αλαφούζου για τους διακανονισμούς με τους ποδοσφαιριστές και το ομολογιακό δάνειο.

Μπορεί δηλαδή να βγει στην Ευρώπη η Ξάνθη, η οποία στο τέλος της κανονικής περιόδου άλλαξε τον προπονητή της, πήγε κι έπαιξε ξαφνικά μπαράζ με τον ΠΑΟ, το έχασε εύκολα, αλλά ακόμη δεν είναι οριστικά χαμένη για το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Σε έναν λογικό κόσμο θα μπορούσε μια απλή ερώτηση να είναι η εξής: Γιατί ο έλεγχος των φακέλων για τις άδειες δεν έγινε πριν από τα πλέι οφ ώστε να ξέρουν ποιοι θα παίξουν και τι θα περιμένουν. Στο μπάχαλο, την προχειρότητα και την ελπίδα της τελευταίας στιγμής που κυριαρχούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τέτοια ερωτήματα ούτε να γίνονται μπορούν ούτε – πολύ περισσότερο – να απαντηθούν…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων