Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Friedrich Ebert, παρουσιάζει την έκδοση «Επειδή δεν είναι όλοι όπως θέλουν να φαίνονται, Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά».
Το βιβλίο σε κείμενα του Κωστή Παπαϊωάννου και σε εικονογράφηση των Σπύρου Δερβενιώτη, Τάσου Μαραγκού, Αλεξίας Οθωναίου και Θανάση Πέτρου, το οποίο διατίθεται δωρεάν και σε ηλεκτρονική μορφή, απευθύνεται κυρίως στους νέους, μαθητές και φοιτητές, και στους εκπαιδευτικούς για να τους ενημερώσει για το φαινόμενο της ακροδεξιάς.
Η εκρηκτική άνοδος του νεοναζισμού στην Ελλάδα και η διάδοση των ιδεών του φυλετικού και εθνικιστικού μίσους σε μεγάλες ομάδες νέων καθιστούν ιδιαίτερα επίκαιρη την μικρή, χρηστική έκδοση και αναδεικνύουν την ανάγκη ουσιαστικών παρεμβάσεων στον χώρο της εκπαίδευσης.
Το μικρό αυτό βιβλίο λειτουργεί παράλληλα ως ενημερωτικό και ψυχαγωγικό ανάγνωσμα αλλά και ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Περιέχει βασική ορολογία. Ανιχνεύει ακροδεξιά «αποτυπώματα» στον καθημερινό δημόσιο λόγο. Επισημαίνει βασικά στοιχεία της ακροδεξιάς ιδεολογίας.
Αναλύει τις σχέσεις της με την δημοκρατία και τα δικαιώματα. Αφηγείται μια σύντομη ιστορία του φασισμού στην Ευρώπη και της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα. «Στήνει» διάλογο με έναν ακροδεξιό αναδεικνύοντας τον αντίλογο στον ακροδεξιό λόγο. Καταγράφει τους στόχους του φυλετικού μίσους και παραθέτει γνωστά και λιγότερο γνωστά σύμβολα της Ακροδεξιάς. Περιλαμβάνει «οδηγίες χρήσης» για την καλύτερη ενημέρωση και την ανάληψη δράσης.
-Και τι με νοιάζει εμένα η Ακροδεξιά;
-Εγώ δεν ασχολούμαι με την πολιτική.
-Τουλάχιστον οι ακροδεξιοί έχουν καθαρά χέρια, δεν κλέβουν.
-Πάντως το σύστημα μόνο αυτούς κυνηγάει.
-Είναι οι μόνοι που τα λένε έξω απ’ τα δόντια.
-Εμένα δεν με έχουν πειράξει ποτέ οι ακροδεξιοί. Άλλοι με πειράζουν.
Πρόκειται για συνηθισμένες φράσεις νέων ανθρώπων σε συζητήσεις σχετικά με την άνοδο της Ακροδεξιάς. Πώς απαντάμε σε αυτές τις φράσεις; Πώς οπλίζουμε τους νέους απέναντι στο ρατσιστικό και νεοναζιστικό φαινόμενο;
* Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν. Σε ηλεκτρονική μορφή είναι διαθέσιμο στις διευθύνσεις www.fes-athens.org και www.hlhr.gr. Για αντίτυπα, επικοινωνήστε με το Ίδρυμα Friedrich Ebert,info@fes-athens.org, και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, info@hlhr.gr