Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

«Ας πουλήσουμε την Αλάσκα για να ξεχρεώσουμε»

Ο άλλοτε σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο Παπανδρέου και νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί ταράζει τα νερά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χθες Κυριακή μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter κάλεσε τους Αμερικάνους να πουλήσουν την Αλάσκα αν θέλουν να ξεχρεώσουν!

Για όσους γνωρίζουν την κατάσταση στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, η συζήτηση για το αμερικανικό χρέος έχει ανάψει για τα καλά. Το αμερικανικό χρέος έχει αγγίξει τα 16τρις$ και η διακυβέρνηση Ομπάμα δεν δείχνει καμία θέληση να το μετριάσει.

Έτσι ο Νουριέλ Ρουμπινί επικροτεί την άποψη του γνωστού αρθρογράφου της Washington Post Στίβεν Μάφσον, ο οποίος μετά από επίσκεψή του στην Αλάσκα για δημοσιογραφικούς λόγους, πρότεινε την πώληση της Πολιτείας – όπως έκανε άλλοτε η Ρωσική Αυτοκρατορία στις νέες τότε ΗΠΑ, το 1867 – για την αποπληρωμή του χρέους.

Αφού θεωρεί ότι είναι η πιο απλή λύση δίχως αύξηση φόρων, χωρίς περικοπές δαπανών και με αρκετή φαντασία. Όπως υπολογίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Ν.Ρουμπινί μία ενδεχόμενη πώληση της Αλάσκα θα μείωνε το αμερικανικό χρέος τουλάχιστον κατά 4τρις δολάρια !!!

Η Αλάσκα να θυμίσουμε ότι είναι η πλέον πλουτοπαραγωγική πηγή των ΗΠΑ σε πετρέλαιο και ορυκτά. Αυτή τη στιγμή τα αποθέματα της Αλάσκα φτάνουν τα 3,7δις βαρέλια πετρελαίου και τα 9τρις κυβ.μέτρα φυσικού αερίου. Ενώ, νέες έρευνες έχουν εντοπίσει συνολικά νέα κοιτάσματα με 20δις βαρέλια πετρελαίου…!

Βέβαια όλη αυτή συζήτηση μας φέρνει στο μυαλό την εγχώρια παραφιλολογία για τα “πετρέλαια” της Κρήτης… Λέτε να ακούσουμε κι εδώ ιδέες πώλησης του νησιού για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων