Γράφει ο Νίκος Ζόμπολας*
Η ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΙΑΣΚΟ. Το λέω ευθαρσώς και είμαι σίγουρος για τα λεγόμενα μου. Θα κρατήσει ζωντανό το σύστημα μόνο για 3 χρόνια.
Οι κυβερνώντες φάσκουν και αντιφάσκουν και δημοσιεύουν “λανθάνουσες” αναλογιστικές μελέτες, που είναι εκτός πραγματικότητας.
Η δικιά μου γνώμη είναι ότι επιχειρείται μια κατάφωρη αδικία ανάμεσα στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους υπόλοιπους, ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους και ανάμεσα στους μεγάλους και τους μικρούς.
Τρία τα βασικά σημεία του προσχεδίου:
1) Η σύνδεση εισφορών με το εισόδημα είναι θετική εξέλιξη, αρκεί να δίνει “αβάντα” στους νέους επαγγελματίες.
2) Το 35% εισφορών επί του εισοδήματος, μαζί με φόρους 40% απλά είναι ανέκδοτο. Δε γίνεται.
3) Ένα ταμείο είναι πρακτικά αδύνατο να είναι “λειτουργικό”. Ευνοεί σαφώς τους παλαιούς ασφαλισμένους.
Το δε ποσοστό αναπλήρωσης θα φτάσει πάλι το 85% παρά αυτή την αδικία, (ήταν 105% παλιά, πήγε πρόσφατα στο 60%), ενώ ο ΓΓ κοινωνικών ασφαλίσεων διαδίδει (και είναι και αναλογιστής..) ότι θα είναι στο (Γερμανικό) 45%.
Επίσης πρέπει να σταματήσει αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ νέων και παλιών ασφαλισμένων. Αυτό από μόνο του μπορεί να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του συστήματος για 20 χρόνια. Το ασφαλιστικό έχει σχέση με το γενικότερο κλίμα της οικονομίας και την φορολογία βέβαια, ωστόσο αυτή η ρύθμιση θα ήταν σίγουρη επιτυχία.
Γενικά, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία θεωρούνται, ίσως, τα πιο επιτυχημένα μοντέλα δημόσιας-ιδιωτικής συνταξιοδότησης. Από εκεί πρέπει να πάρουμε ιδέες και να τις προσαρμόσουμε προς τα ελληνικά δρώμενα και τις ελληνικές δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές προδιαγραφές.
Θαρρώ ότι θα ψηφιστεί τελικά αυτό το έκτρωμα, καθώς έδωσαν ουσιαστικά 5 έτη περίοδο χάριτος στους αγρότες, το μεγαλύτερο πονοκέφαλο της κυβέρνησης (οι οποίοι, σκεπτόμενοι έξυπνα, τη δέχτηκαν, αφού “σου λέει” μετά κάποιον άλλον θα πιέσουμε). Οι υπόλοιποι επαγγελματίες και επιστήμονες δεν έχουν την ίδια ισχύ και προβλέπω να αδικούνται κατάφωρα.
Πολιτική σκέψη προσωρινής επιβίωσης ενάντια στην τεχνοκρατική και κοινωνικά δίκαιη προσέγγιση του ασφαλιστικού προβλήματος με αλληλεγγύη γενεών.
Ποιο από τα δύο παραπάνω θα επιβληθεί;
*Ο Νίκος Ζόμπολας κατέχει Msc Αναλογιστικής και είναι Συντονιστής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Γραμματείας ΝΔ “Επιστημονικών Φορέων”.