Χωρίς νέφη και με προοπτική τα εργασιακά δεδομένα στις ασφαλιστικές εταιρείες. Τούτο προκύπτει σε έρευνα για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην ασφαλιστική αγορά, την οποία πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ), σε συνεργασία με τον όμιλο της PRUDENΤIAL.
Χωρίς νέφη και με προοπτική τα εργασιακά δεδομένα στις ασφαλιστικές εταιρείες. Τούτο προκύπτει σε έρευνα για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην ασφαλιστική αγορά, την οποία πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ), σε συνεργασία με τον όμιλο της PRUDENΤIAL.
Σκοπός ης μελέτης είναι η ανάδειξη των κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στον κλάδο, μεταξύ των οποίων οι αποδοχές, το εργασιακό περιβάλλον και η περίθαλψη, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Από τα δεδομένα προκύπτει ότι οι συνθήκες εργασίας κατά πλειοψηφία είναι καλές. Υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων απάντησε ότι αμείβεται με ποσά που κυμαίνονται από 1.000-3.000 ευρώ. Αναλυτικότερα, η πλειονότητα, ήτοι το 28,88% λαμβάνει από 1.000 έως 1.500 χιλ. ευρώ, το 24,28% από 1.501 έως 2.000 χιλ ευρώ και τέλος το 23,21% από 2.001 έως 3.000 χιλ. ευρώ.
Σημαντικό ποσοστό περίπου 45%, απασχολείται στην ασφαλιστική αγορά για πάνω από 20 χρόνια, την ίδια στιγμή που το ποσοστό των εργαζομένων, που είναι νέο στον κλάδο, δηλαδή εργάζεται από 1 έως 10 έτη, αγγίζει το 14%. Ως προς τις ηλικίες η πλειονότητα κυμαίνεται μεταξύ 36 και 54 ετών. Ειδικότερα η ηλικιακή ομάδα 36-45 καταλαμβάνει ποσοστό 36,36%, ενώ η ομάδα 46-54 ποσοστό 41,28%.
Στην πραγματικότητα παρατηρείται μικρή συμμετοχή απασχόλησης νέων, ηλικίας από 18 έως 35 ετών, στην ασφαλιστική αγορά, με το ποσοστό να περιορίζεται στο 7,16%. Επιπλέον στην ύπαρξη φαινομένων εργασιακού εκφοβισμού, το 74,65% απαντάει ελάχιστα ή καθόλου, ενώ το 87,38% αναφέρει ότι τηρείται απόλυτα/αρκετά το θεσμικό πλαίσιο για τη βία και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας τους.
Σχετικά με τον όγκο εργασίας και κατά πόσο αυτός είναι εφικτός σε καθημερινή βάση, ένα ποσοστό της τάξης του 37,86% δηλώνει πως είναι αρκετά εφικτός παρουσιάζοντας μικρή διαφορά με το ποσοστό των συμμετεχόντων που θεωρεί ότι είναι οριακά, 36,36%. Ταυτόχρονα και λόγω του αρκετά μεγάλου όγκου εργασίας, πολλές φορές οι υπερωρίες είναι δεδομένες αν και υποπληρωμένες.
Ποσοστό περίπου 30%, μάλιστα, δηλώνει ότι οι υπερωρίες δεν καταβάλλονται, τονίζοντας τα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης που υφίστανται στην απασχόληση και την δίκαιη οικονομική μεταχείριση των εργαζομένων. Η ανάγκη αυτή αποτυπώνεται άλλωστε και από την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής (work/life balance). Αθροιστικά ένα ποσοστό 15% θεωρεί πως υπάρχει ελάχιστος ή καθόλου σεβασμός στην ισορροπία εργασίας/ζωής.
Ένα άλλο σημείο της έρευνας με ιδιαίτερη βαρύτητα αφορά στην κλαδική σύμβαση των εργαζομένων σε ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, με το 95% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι θα λειτουργούσε θετικά. Από το σύνολο των συμμετεχόντων ένα μικρό ποσοστό, περίπου 7%, αλλά παρόλα αυτά σημαντικό, αναφέρει πως δεν διαθέτει κάποια ιδιωτική κάλυψη υγείας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που απάντησαν θετικά, αναφέρουν ότι διαθέτουν ομαδικό συμβόλαιο υγείας.
Παρότι η πλειονότητα διαθέτει ομαδική κάλυψη υγείας, το ζήτημα για τη συγκεκριμένη παροχή, αφορά σε μεγαλύτερα όρια νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής κάλυψης, από αυτά που προσφέρονται σήμερα. Σημειώνεται ότι στην έρευνα, συμμετείχαν συνολικά 935 άτομα, τα οποία εργάζονται σε ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν διαδικτυακά, κατά την περίοδο 24/04/2023 – 12/05/2023.
ΠΗΓΗ: sofokleous10.gr