Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Ασφυκτική η πίεση προς την Ελλάδα: Νέα παρέμβαση Σόιμπλε

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα στην παρούσα συγκυρία είναι ασφυκτική. Τα καταστροφικά σενάρια να έχουν πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις και προφέρονται διαρκώς από χείλη αξιωματούχων της ΕΕ και Ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Σόιμπλε, ο γνωστός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έστειλε πολύ αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα και προς την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα  Bild όπως καταγράφεται από τον ΣΚΑΙ, ο Σόιμπλε διαμηνύει ότι «κάθε νέα κυβέρνηση» θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις των προκατόχων της και πως σε περίπτωση που «η Ελλάδα διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση θα είναι μια δύσκολη κατάσταση». Παράλληλα σημειώνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να «βοηθά την Ελλάδα στο δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων». Μάλιστα συμπληρώνει ίσως με κάποια ειρωνεία ότι το γεγονός των πρόωρων εκλογών δεν αλλάζει το μέγεθος του ελληνικού χρέους: «Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος. Κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της».

Ο Σόιμπλε κάνει δηλώσεις πολύ συγκεκριμένες που απευθύνονται προς το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προς τη ΝΔ. Στον Αλέξη Τσίπρα λέει ότι η χώρα θα τα βρει σκούρα αν τολμήσει να κυρώσει συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων με τους εταίρους, ενώ στον Αντώνη σαμαρά υπενθυμίζει ότι θα έχει τη στήριξη της Γερμανίας για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ήδη άλλωστε στο Μαξίμου αισθάνονται και την προεκλογική στήριξη των εταίρων οι οποίοι διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναθεωρήσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

Η επιρροή όλων αυτών των προειδοποιήσεων δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση προς τους έλληνες που βλέπουν τις εκλογές να πλησιάζουν και σίγουρα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της δημοσκοπικής ψαλίδας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Μητρόπουλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «Είμαστε κυρίαρχο κράτος και πρέπει τα κόμματα να απορρίψουν συλλήβδην παρεμβάσεις αυτού του είδους και τους ύφους» σχολιάζοντας την παρέμβαση Σόιμπλε χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας».

Είναι όμως πλέον εμφανές ότι τέτοιες παρεμβάσεις προκαλούν περισσότερο τρόμο παρά οργή και ως εκ τούτου πετυχαίνουν το σκοπό τους. Αν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όμως καταφέρει η ΝΔ να γυρίσει το παιχνίδι με το μέρος της και να αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης, θα βρεθεί και η ίδια αντιμέτωπη με όλες αυτές τις προειδοποιήσεις χωρίς να μπορεί να υποσχεθεί καμία παράκαμψη από το δρόμο της λιτότητας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων