Επί σειρά ετών, η άσκηση συνόδευε συχνά την ψυχολογική μας ισορροπία όταν η σεροτονίνη βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Αποτελούσε επίσης τη συμπληρωματική συνταγογράφηση σε ασθενείς με κατάθλιψη, μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή. Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ίσως αυτό να μην ισχύει απόλυτα. Τα στοιχεία της θεωρούνται αμφιλεγόμενα, αφού οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος κρατούσαν μόνοι τους ημερολόγιο και η ποσότητα της άσκησης δεν μετρήθηκε κανονικά.
Ταυτόχρονα στον αντίποδα, φαίνεται πως όχι μόνο η άσκηση ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης αλλά και η παθητική σάουνα! Οι άνθρωποι που έκαναν σάουνα ένιωθαν σαφώς καλύτερα από εκείνους που απλώς καθόντουσαν σ’ ένα παγκάκι για το ίδιο χρονικό διάστημα πράγμα που ίσως να σημαίνει πως η παραγωγή σεροτονίνης να σχετίζεται με τη θερμοκρασία του σώματος που ανεβαίνει όταν ασκούμαστε, και όχι με την ίδια την άσκηση. Μια δεύτερη πρόσφατη έρευνα του Cohrane Collaboration εξετάζει τα δεδομένα από 30 δοκιμές που έγιναν σε όλο τον κόσμο. Αποτέλεσμα; Η άσκηση είχε κάποιο όφελος στην ψυχολογία των ανθρώπων που έλαβαν μέρος. Ενδέχεται όμως λένε να είναι το ομαδικό πνεύμα κάποιων μορφών άσκησης που βοηθά (άρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το είδος της άσκησης που θα επιλέξουμε). Ή η εικόνα του σώματος που βελτιώνεται. Ή ακόμα και το γεγονός πως βγαίνουμε από το σπίτι και το μυαλό απασχολείται με κάτι άλλο.
Ο William Morgan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison στις ΗΠΑ υποστηρίζει πως ίσως η άσκηση ανακουφίζει από την κατάθλιψη, γιατί μας αποσπά την προσοχή από τα προβλήματα. Επίσης, διαπιστώνει ότι η επίδραση εξασθενεί μετά από 24 ώρες, έτσι πρέπει να γίνεται σε σταθερή βάση. Ωστόσο, τα ευρήματά του μπορεί να είναι καθησυχαστικά για όσους δεν είναι πρόθυμοι να αρχίσουν να τρέχουν. Ένα ήρεμο δωμάτιο φάνηκε να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται εξίσου καλά. Πάντως τα οφέλη της άσκησης στην υγεία του σώματος εξακολουθούν να είναι ακλόνητα. Η γυμναστική ίσως να μη μπορεί να γιατρέψει την παγκόσμια κατάθλιψη, αλλά κάνει καλό στην υγεία.
Πηγή: BBC