Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Άσκηση της ΕΛ.ΑΣ για επικείμενη επίθεση τζιχαντιστών στο κέντρο της Αθήνας

Μεγάλη άσκηση διαχείρισης και αντιμετώπισης τζιχαντιστικής απειλής ετοιμάζεται από την Ελληνική Αστυνομία στην Αθήνα, αλλά και στην Πάτρα, τον  Οκτώβριο.

Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος της άσκησης «Τυφώνας» το οποίο γίνεται εσπευσμένα και περιλαμβάνει επίθεση τζιχαντιστών με οχήματα, οπλισμό και βόμβες σε πολυσύχναστα και τουριστικά σημεία, όπως στην οδό Ερμού, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Πλάκα και την Ακρόπολη, αλλά και σε σταθμούς μετρό και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς.

 Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» η άσκηση επισπεύδεται εξαιτίας της αύξησης των επιστροφών ύποπτων ατόμων από Συρία και Ιράκ τους καλοκαιρινούς μήνες στις εισόδους της χώρας ενώ επικαιροποιείται σύμφωνα με το χειρισμό των ισπανικών Αρχών μετά την αιματηρή επίθεση της Βαρκελώνης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα συμμετάσχουν στην άσκηση εκατοντάδες στελέχη διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, η άσκηση για πρώτη φορά θα εξελιχθεί κάτω από πραγματικές «εικονικές» συνθήκες, για την πρόληψη και αντιμετώπιση επιθέσεων μελών του Ισλαμικού Κράτους στο κέντρο της Αθήνας, σε εμπορικούς δρόμους και αρχαιολογικούς χώρους.   Η άσκηση προβλέπει πως στελέχη των διωκτικών αρχών και πάνοπλοι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης όπου θα εξελιχθούν σενάρια πρόληψης επίθεσης τζιχαντιστών και αντίδραση μετά από αυτή.

Παρόμοια άσκηση όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες στην Πάτρα και κυρίως στο λιμάνι.

Η άσκηση, πέρα από την ανάδειξη του ποσοστού ετοιμότητας των αρμόδιων αστυνομικών και άλλων κρατικών υπηρεσιών, στοχεύει στη διαπίστωση των λαθών, των ελλειμμάτων στη διαχείριση ακραίων συμβάντων τέτοιου βεληνεκούς και κυρίως στην ενδυνάμωση της έγκαιρης συνεργασίας πολλών κρατικών φορέων μαζί.

Ενα τέτοιο έλλειμμα διαπιστώθηκε μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη, όταν επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων, σκέφτηκαν τη λειτουργία των «δοντιών» ακινητοποίησης, τα βυθιζόμενα κολονάκια, που είχαν τοποθετηθεί επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, σε εμπορικούς πεζοδρόμους της πρωτεύουσας προκειμένου να αποτρέπουν την είσοδο οχημάτων σε αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα κολονάκια δεν λειτούργησαν ποτέ εξαιτίας των αντιδράσεων επιχειρηματιών της περιοχής, ενώ τώρα έχουν χαθεί τα κλειδιά. Οι υπεύθυνοι επεξεργάζονται άλλες λύσεις μπλοκαρίσματος των εισόδων σε εμπορικούς δρόμους όπως οι μεγάλες τσιμεντένιες μπάλες ή άλλων τύπων εμπόδια.

Οι επικεφαλής των αρμόδιων ελληνικών Αρχών, αλλά και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών κρατών, έχουν διαπιστώσει ότι οι τζιχαντιστές στις τελευταίες επιθέσεις τους στοχεύουν στην πρόκληση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού θυμάτων, κυρίως ανυπεράσπιστων και ανυποψίαστων πολιτών σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης. Δίνουν έμφαση δηλαδή στους λεγόμενους «μαλακούς στόχους» επειδή αποδεικνύονται περισσότερο αποτελεσματικές και με μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων οι επιθέσεις σε αυτούς από ό,τι σε κρίσιμες υποδομές, στον στρατό, στην αστυνομία και σε άλλους «σκληρούς στόχους». Παράλληλα, διευρύνεται και το αίσθημα του φόβου στην καθημερινότητα των πολιτών σε σχέση με τις δεύτερες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img