Οι πιθανότητες πρόσκρουσης είναι απειροελάχιστες, ωστόσο είναι υπαρκτές και ως εκ τούτου δεν μπορούν να μη ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ο αστεροειδής 2018 LF16 ανακαλύφθηκε μόλις τον Ιούνιο και γυροφέρνει τη “γειτονιά” μας. Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ έχουν αναλύσει 62 πιθανές πορείες του και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μία από αυτές μπορεί να τον οδηγήσει στη Γη στις 8 Αυγούστου 2023. Τι θα μπορούσε να προκαλέσει; Μία λέξη τα λέει όλα: Αρμαγεδδών!
Το σενάριο του να έρθει και να μην μας απειλήσει είναι σχεδόν συντριπτικό: 99.9999967%. Υπέρ ημών είναι και οι πιθανότητες πρόσκρουσης ενός μεγάλου αστεροειδούς με τη Γη: Μόλις μία στα 30.000.000.
Η NASA, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η βρετανική Express, βρίσκεται σε επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο. Ο ουράνιος επισκέπτης παρακολουθείται στενά και διαρκώς. Άλλωστε για τα επόμενα 100 χρόνια – με δεδομένο ότι θα αποφευχθεί το απευκταίο σενάριο τρόμου για το 2023 – οι “επισκέψεις” του αναμένονται τακτικές.
Ο αστεροειδής ταξιδεύει με ταχύτητα 15,13 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Οι διαστάσεις του προκαλούν τρόμο: Είναι διπλάσιος από το Άγαλμα της Ελευθερίας, αλλά και από τον πύργο του ρολογιού του Big Ben. Μία πιθανή πρόσκρουση με τη Γη θα ισοδυναμούσε με μία έκρηξη 50 μεγατόνων, την μεγαλύτερη δηλαδή που έχει γνωρίσει ο πλανήτης.
Η μεγαλύτερη πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη έχει υπολογιστεί ότι συνέβη πριν από 65 εκατ. χρόνια. Ήταν όταν ένα ουράνιο σώμα μήκους 10 χιλιομέτρων προσέκρουσε στον πλανήτη προκαλώντας ένα “τσουνάμι” κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών που οδήγησαν στον αφανισμό των δεινοσαύρων!
Πριν τρομοκρατηθείτε, να σημειώσουμε ότι οι πιθανότητες να χτυπήσει ένας μεγάλος αστεροειδής τη Γη είναι μόλις μία στα 1.000 χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ESA είναι καθησυχαστική. Ενώ και η NASA ναι μεν παρακολουθεί και έχει κάνει τους υπολογισμούς της για παν ενδεχόμενο, ωστόσο δεν έχει ασχοληθεί περαιτέρω με το θέμα…