Αν ελέγχεται συχνά το email σας, ακόμη και στις διακοπές, και αν εργάζεστε μέχρι αργά τα βράδια καθώς και τα Σαββατοκύριακα, μάλλον είστε εργασιομανής – και αυτό ίσως έχει αντίκτυπο στην υγεία σας. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι εργασιομανείς έχουν μειωμένη σωματική και ψυχική ευεξία.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας, η ευημερία δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους εργασιομανείς. «Ανακαλύψαμε ότι οι εργασιομανείς – εκείνοι που εργάζονται περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα – είχαν μειωμένη σωματική ευεξία», δήλωσε η ερευνήτρια Sarah Asebedo. «Επίσης, διαπιστώσαμε ότι οι εργασιομανείς παρουσιάζουν μειωμένη ψυχική ευεξία».
Για να καταλάβουμε γιατί ορισμένοι επιλέγουν να εργάζονται υπερωρίες, ακόμα και όταν ξέρουν ότι δεν είναι καλό για την υγεία τους, οι ερευνητές στράφηκαν στη θεωρία Becker σχετικά με την κατανομή του χρόνου. Η θεωρία υπογραμμίζει ότι όσοι εργάζονται υπερωρίες έχουν μεν αυξημένο εισόδημα, αλλά λιγότερο χρόνο για να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα. Επίσης, υποστηρίζει ότι όσο αυξάνεται το εισόδημα, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτυχθούν ανθυγιεινές συνήθειες.
«Η θεωρία Becker εξετάζει το κόστος του χρόνου, σαν να ήταν ένα προϊόν. Αυτή η θεωρία υποδηλώνει ότι όσο περισσότερα χρήματα βγάζει κανείς, τόσο περισσότερο εργάζεται. Ακόμη και αν συνειδητοποιεί τις αρνητικές συνέπειες της εργασιομανίας, θα συνεχίσει πιθανότατα να εργάζεται με τον ίδιο ρυθμό, διότι διαφορετικά το κόστος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο».
Είναι γνωστό ότι η υπερβολική εργασία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευτυχία. Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος της εργασίας μπορεί να επηρεάσει την υγεία, προκαλώντας κατάθλιψη και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και διαβήτη. Επίσης, έχει συνδεθεί με την κακή ποιότητα ύπνου, αύξηση του σωματικού βάρους, υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη και άγχος, ενώ οι εργασιομανείς εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά δυστυχισμένων γάμων και τα υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων.
Και με τη δυνατότητα να εργαζόμαστε από οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή, είναι ευκολότερο από ποτέ να γίνουμε εργασιομανείς. Αλλά κλείνοντας για λίγο το τηλέφωνο για να ξεκουραστούμε και να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας μπορεί πραγματικά να έχει θετική επίδραση όχι μόνο στην ευημερία μας, αλλά και την παραγωγικότητά μας. Ακόμα και ένας σύντομος υπνάκος μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία, τη βελτίωση της δημιουργικής σκέψης, της μάθησης και της μνήμης.