Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Οι αντάρτες που έχουν καταφύγει στο Χαλέπι μπορεί να αποχωρήσουν με τις οικογένειές τους, εφόσον καταθέσουν τα όπλα τους, δήλωσε ο Πρόεδρος, Bashar al-Assad, την Πέμπτη, υποσχόμενος να εντείνει τις πιέσεις για την ανακατάληψη της μεγαλύτερης πόλης της Συρίας αλλά και την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της χώρας.
Η προσφορά αμνηστίας του Σύρου ηγέτη ακολουθούν δύο εβδομάδες κατά τις οποίες σημειώθηκαν οι βαρύτεροι βομβαρδισμοί του εμφυλίου πολέμου των πέντε και πλέον χρόνων. Οι βομβαρδισμοί αυτοί έχουν προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί στο ανατολικό κομμάτι του Χαλεπίου, που βρίσκεται υπό την κατοχή των ανταρτών και ουσιαστικά αποτέλεσαν καθοριστικό πλήγμα για την ειρηνευτική πρωτοβουλία εκ μέρους των ΗΠΑ.
Να αναφερθεί ότι οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν δεχθεί και άλλες παρόμοιες προσφορές αμνηστίας από τη συριακή κυβέρνηση σε άλλες εμπόλεμες ζώνες κατά τους τελευταίους μήνες, κυρίως στην Daraya, ένα προάστιο της Δαμασκού, που τελούσε υπό πολιορκία για πολλά χρόνια, έως ότου οι αντάρτες την παραδώσουν τον Αύγουστο.
Ωστόσο, οι αντάρτες δεν εμφανίστηκαν πρόθυμοι να εκκενώσουν το Χαλέπι, την τελευταία μεγάλη αστική περιοχή που ελέγχουν, και κατήγγειλαν την προσφορά αμνηστίας ως εξαπάτηση.
«Είναι αδύνατο για τις αντάρτικες ομάδες να εγκαταλείψουν το Χαλέπι, διότι πρόκειται για ένα ένα τέχνασμα του καθεστώτος», δήλωσε ο Zakaria Malahifji, εκ μέρους της ομάδας Fastaqim, η οποία είναι παρούσα στο Χαλέπι. «Το Χαλέπι δεν είναι όπως οι άλλες περιοχές και δεν είναι δυνατόν να παραδοθεί», πρόσθεσε.
Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται επίσης επιφυλακτική σχετικά με τα κυβερνητικά κίνητρα: «Γι ‘αυτούς το να δείχνουν ότι κατά κάποιο τρόπο ενδιαφέρονται πλέον για τα συμφέροντα των πολιτών είναι κάτι το εξωφρενικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Josh Earnest, επικαλούμενος το βαρύ φορτίο των ανθρώπινων απωλειών από τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς.
Σε κάθε περίπτωση, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε τη μείωση των βομβαρδισμών την Τετάρτη για να επιτρέψει στους ανθρώπους να φύγουν. Τη συγκεκριμένη κίνηση η Συριακή κυβέρνηση υποστήριξε με ένα τελεσίγραφο: «Όλοι εκείνοι που δεν κάνουν χρήση της παρεχόμενης ευκαιρία να καταθέσουν τα όπλα τους ή να εγκαταλείψουν το Χαλέπι θα αντιμετωπίσουν την αναπόφευκτη μοίρα τους».
Η κυβέρνηση έστειλε επίσης γραπτά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα ορισμένων από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι στον πολιορκημένο τομέα, καλώντας τους να αποκηρύξουν τους αντάρτες που βρίσκονται ανάμεσά τους. Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι εικάζεται ότι είναι παγιδευμένοι μέσα στα αντάρτικα προπύργια στο ανατολικό Χαλέπι, βρισκόμενοι αντιμέτωποι με τρομερές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.
Μιλώντας στη δανική τηλεόραση, ο Άσαντ είπε ότι «θα συνεχίσω τον αγώνα με τους αντάρτες μέχρι να αποχωρήσουν από το Χαλέπι. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Υπογράμμισε ότι επιδιώκει οι αντάρτες να αποδεχθούν τη συμφωνία και να εγκαταλείψουν την πόλη, καταφεύγοντας μαζί με τις οικογένειές τους σε άλλες περιοχές, όπως η Daraya. Εντούτοις, ούτε ο Άσαντ ούτε οι στρατηγοί του έδωσαν σαφές χρονοδιάγραμμα στους αντάρτες για την αποδοχή της προσφοράς τους.
Πηγή: Reuters