«Οπωσδήποτε, με οποιονδήποτε συνάδελφο και μάλιστα με τον κ. Πνευματικό που συνυπηρετήσαμε στην Ιατρική της Αθήνας, θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε για την ανακουφιστική βοήθεια. Είναι διαφορετικό το πώς την εφαρμόζεις. Έχει μείνει πολύ πίσω η χώρα μας σε αυτό και πριν από επτά χρόνια ακριβώς το ίδιο πράγμα έλεγα» ανέφερε η Αθηνά Λινού, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ, απαντώντας στην ερώτηση του Χρήστου Μιχαηλίδη στην εκπομπή «Καθρέφτης», του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 κατά πόσο θα μπορούσε να συζητήσει ή και να συμφωνήσει με τον Σπύρο Πνευματικό, για την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας.
Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε στο «εξαιρετικό έργο» του Σεβασμιωτάτου Μεσογαίας Νικολάου στη “Γαλιλαία” την οποία έχει επισκεφθεί.
«Παρόμοια προσπάθεια είχε ξεκινήσει και ο Αρχιεπίσκοπος με γνωστή καθηγήτρια Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας, η οποία έχει γίνει μοναχή και είναι ηγουμένη σε συγκεκριμένο μοναστήρι τώρα. Αλλά αυτά είναι σποραδικές προσπάθειες. Με μια μελέτη που έκανε το υπουργείο Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ και την ανακοίνωσε ο Ξανθός το 2019 και η οποία είχε χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχει υπολογιστεί ότι 130.000 άνθρωποι το χρόνο χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα. Δεν είναι όλοι αναγκαστικά μόνο καρκινοπαθείς, υπάρχουν και άλλα νοσήματα. Επομένως χρειάζεται πολύ μεγάλη παρέμβαση κρατική» προσέθεσε η κ. Λινού.
Στο επίπεδο της πρόληψης και ειδικά σε σχέση με το κάπνισμα, με αφορμή και την επισήμανση του δημοσιογράφου για βουλευτές που καπνίζουν στο εντευκτήριο της Βουλής, η κ. Λινού, σημείωσε πως «επανειλημμένα, σε πολλούς φίλους έχω αναφέρει ότι το πρώτο πράγμα που θα προσπαθήσω να κάνω αν μπω στη Βουλή θα είναι να αυξήσω την ασφάλεια και βέβαια το κάπνισμα είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ο σημαντικότερος κίνδυνος για την υγεία».
«Μάλιστα υπάρχουν μελέτες στις οποίες αναφέρθηκα και πρόσφατα που δείχνουν ότι το κόστος του καπνίσματος στην Ελλάδα αν συνυπολογίσει κάποιος και τις θεραπείες που χρειάζονται και την απώλεια αποδοτικότητας και εργασίας και την απώλεια ζωής που προκαλεί στην Ελλάδα είναι ανάλογα με τη μελέτη, δύο έως έξι δισεκατομμύρια το χρόνο» συμπλήρωσε η κ. Λινού.
Ερωτηθείσα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στα θύματα της πανδημίας ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η κ. Λινού σημείωσε πως η ίδια στη διάρκεια της πανδημίας έκανε αυστηρή κριτική στα μέτρα πρόληψης και στον τρόπο επικοινωνίας σχετικά με τα εμβόλια. «Και νομίζω ότι και τα δύο, παράλληλα με το γεγονός ότι δεν είχαμε πολύ καλή εκπαίδευση σε θέματα εντατικής, δεν είχαμε αρκετούς εντατικολόγους και δεν είχαμε και ισότιμη κατανομή των ειδικών σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος, νομίζω ότι αυτό έβλαψε και είχαμε πολύ περισσότερους περισσότερα κρούσματα και πολύ περισσότερους θανάτους από αυτό που είχε η μέση ευρωπαϊκή χώρα» συμπλήρωσε.
«Εγώ είχα προσπαθήσει να συμμετάσχω από το Ινστιτούτο Πρόληψης σε συνεργασία και με χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και αυτό που κάναμε είναι ότι είχαμε 50 περίπου ανθρώπους από όλες τις πλευρές της κοινωνίας και γιατρούς, καθηγητές ιατρικής και αθλητές και νοικοκυρές και οικογενειάρχες και θρησκευτικούς ηγέτες όλων των θρησκευμάτων, δηλαδή είχαμε και μουσουλμάνο και Εβραίο και άλλα δόγματα και ορθοδόξους αλλά και άλλα δόγματα χριστιανών που παρότρυναν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν και στείλαμε περίπου 102 εκατ. μηνύματα μέσω του Facebook εκείνη την περίοδο που για ενάμιση μήνα κάναμε αυτή την προσπάθεια και δεν κόστισε ακριβά» ανέφερε ακόμα η κ. Λινού, ενώ διαβεβαίωσε ότι ήταν πάντα υπέρ του εμβολιασμού από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν αρκέστηκε μόνο στο να το λέω ως επιστήμονας. «χρησιμοποίησα και μεθόδους μετρημένες που είχαν αποδώσει σε άλλες χώρες για να αυξήσω τον εμβολιασμό χωρίς να έχω ενίσχυση από το υπουργείο, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι το Υπουργείο Υγείας μου έδωσε δεδομένα για να αναλύσω μετά και να δω πόσο ωφέλησε αυτό το πρόγραμμα» είπε καταλήγοντας η κ. Λινού.