Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Η Αθήνα και η Λευκωσία φαίνεται ότι μπαίνουν σε φάση συντονισμού με αφορμή την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών η οποία αναφέρεται στην εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας από το ψευδοκράτος.
Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και τον δικό μας υπουργό εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη έλαβε χώρα εχθές προκειμένου να έρθουν σε επαφή οι δύο κυβερνήσεις και να συζητήσουν θέματα συντονισμού σχετικά με την νέα πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας και του προστατευόμενου από αυτή ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου.
Στο σχετικό δημοσίευμα του σκάι αναφέρεται ότι την Κυριακή, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, υπενθύμισε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα κριθούν από την συμπεριφορά που έχει η Τουρκία απέναντι στην Κύπρο.
Παράλληλα η κυπριακή κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι αν με οποιοδήποτε τρόπο παρενοχληθούν οι εταιρίες που δουλεύουν στην κυπριακή ΑΟΖ και οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν οι συνέπιες στην πορεία των συνομιλιών για το κυπριακό θα είναι πολύ αρνητικές.
Η γειτονική μας χώρα είναι γεγονός πως μας έχει συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες με συνεχείς προκλήσεις στον εναέριο χώρο μας, χωρίς φυσικά να απουσιάζουν και οι αντίστοιχες δικές μας για τις οποίες σπάνια ακούμε. Την ίδια στιγμή με την παρελθούσα κυβέρνηση Παπανδρέου και τις πυρετώδεις ετοιμασίες της κυβέρνησης Ερντογάν για να καλοπιάσει τους Ευρωπαίους στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ένωση.
Σήμερα όμως έχουν αλλάξει πολλά. Αφενός το ‘άνοιγμα’ του Ερντογάν προς ανατολάς και η όλη προσπάθειά του να μετατρέψουν το κοσμικό τουρκικό κράτος σε ένα που θα μοιάζει περισσότερο με ισλαμικό, αφετέρου η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται αναγκαστικά σε φάση εσωστρέφειας με τα οικονομικά προβλήματα του εσωτερικού της. Το τρίτο που έρχεται να προστεθεί στην σκακιέρα της μεσογειακής γεωπολιτικής είναι η πορεία των σχέσεων Ευρώπης και Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία αλλά η πίεση που ασκείται στην Τουρκία από τη Δύση για στρατιωτικούς σκοπούς ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα πραγματικά πολυπαραγοντικό πλέγμα που επηρεάζει την τοποθέτηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Θα πρέπει κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου να είναι έτοιμες για πολλά ενδεχόμενα και να έχουν υπόψη τους και άλλα μέσα πίεσης παρά μόνον τις συνέπιες στις Ελληνοτουρκικές και Κυπριοτουρκικές συνομιλίες.