Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Χιλιάδες μετανάστες που εκτοπίστηκαν ως συνέπεια των μαχών στη βορειοδυτική ακτή της Λιβύης χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής ενός κέντρου κράτησης στην πόλη Γκαριάν, περιγράφοντας την κατάστασή τους ως “τραγική”.
Περίπου 5.800 μετανάστες έχουν καταφύγει στο κέντρο από τη στιγμή που ξέσπασαν οι συγκρούσεις τον περασμένο μήνα στην παραθαλάσσια πόλη Σαμπράθα, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε σημείο εκκίνησης για το “μεγάλο” ταξίδι στην Ιταλία. Περίπου 2.000 άτομα έχουν ήδη αποσταλεί από τη Γκαριάν σε άλλα κέντρα της πρωτεύουσας, Τρίπολης.
“Η κατάσταση είναι πολύ τραγική, καταστροφική. Υπάρχει έλλειψη υποστήριξης”, δήλωσε ο Αμπντουλαχμέντ Μουφτά, ο οποίος εργάζεται στο κέντρο κράτησης στη Γκαριάν, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.
Οι συγκρούσεις στη Σαμπράθα οδήγησαν στην αποχώρηση μιας ένοπλης ομάδας που δήλωνε ότι είχε αρχίσει, υπό μεγάλη πίεση, να εμποδίζει τις μετακινήσεις των μεταναστών από εκεί στην Ιταλία. Η Σαμπράθα υπήρξε στο παρελθόν το μεγαλύτερο κέντρο διακίνησης μεταναστών που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.
Οι οργανώσεις του ΟΗΕ αγωνίζονται να παράσχουν στήριξη σε χιλιάδες μετανάστες της υποσαχάριας Αφρικής που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο μετά τις πρόσφατες μάχες.
Πολλοί έχουν μεταφερθεί σε κέντρα όπως στη Γκαριάν, τα οποία ελέγχονται τυπικά από την κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και τα οποία είναι διαβόητα για την εκτεταμένη κακοποίηση έναντι των μεταναστών και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Αρκεί να αναφερθεί ότι οι μετέχοντες σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό το σημείο.
Συγκεκριμένα, το κέντρο κράτησης Αλ Χάμρα αποτελείται από περίπου δώδεκα υπόστεγα, το καθένα από τα οποία προορίζεται να φιλοξενεί έως και 150 άτομα.
Περίπου το 70% των μεταναστών που προσέφυγαν στο κέντρο χρειάζονται ιατρική φροντίδα και δεν την έχουν λάβει, όπως ανέφερε ο Μουφτά.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι εκεί διαβιούν κάποιες έγκυες γυναίκες και πολλά παιδιά, αρκετά από τα οποία γεννήθηκαν μετά την άφιξη των πρώτων.
“Καλούμε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και το κράτος της Λιβύης να εξετάσουν την ανθρωπιστική κατάσταση αυτών των μεταναστών”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το ερώτημα της κατάστασης των μεταναστών τέθηκε επίσης στις αρχές της Λιβύης από τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ραάντ Αλ Χουσείν, ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίτη τη Λιβύη.
“Καλώ την κυβέρνηση να θέσει εναλλακτικές λύσεις στην κράτηση στη Λιβύη, να σταματήσει την αυθαίρετη κράτηση και να εξασφαλίσει λογοδοσία για τις καταχρήσεις που διαπράττονται εναντίον μεταναστών στα κέντρα κράτησης”, υπογράμμισε σε δήλωσή του την Πέμπτη.
Επιπλέον, ο ίδιος ζήτησε την πρόσβαση σε παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κέντρα κράτησης όπου χιλιάδες Λίβυοι κρατούνται επί σειρά ετών χωρίς δικαστική προστασία, επικαλούμενος τις «τρομακτικές αναφορές» που προκύπτουν από μερικά από αυτά.
Και ο Αραβικός Χειμώνας στη Λιβύη καλά κρατεί…
Πηγές: Reuters, AFP