Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

«Αθώοι» οι πολιτικοί, διώξεις στα μη πολιτικά πρόσωπα!

Ποινική δίωξη για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος μη πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ που ερευνούσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Σπύρος Μουζακίτης και Γρηγόρης Πεπόνης.

Η υπόθεση αφορά σε καταγγελίες του πρώην μέλους της ΕΛ.ΣΤΑΤ, καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά περί τεχνητά διογκωμένου ελλείμματος το 2009, προκειμένου να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από περίπου έναν χρόνο η δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είχε σταλεί στη Βουλή, καθώς ο κ. Πεπόνης και ο συνάδελφός του κ. Σπύρος Μουζακίτης έκριναν ότι από τα στοιχεία που συνέλεξαν προέκυψαν ενδείξεις για ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της τότε κυβέρνησης.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης συγκροτήθηκε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, τα μέλη της οποίας κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι για όλα φταίει γενικά και αόριστα η «έλλειψη θεσμικής γνώσης της ευρωζώνης».

Έλα όμως που οι εισαγγελείς θεωρούν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καταγγελίες της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά μπορούν να στοιχειοθετηθούν και άσκησαν ποινική δίωξη σε βάρος:

-Του πρώην πρόεδρου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου

-Του προϊσταμένου της διεύθυνσης Εθνικών λογαριασμών Κων/νου Μορφέτα

-Της προϊσταμένης της ειδικής διεύθυνσης Στατιστικών ερευνών Ασπασίας Ξενάκη, για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου κατηγορείται επίσης για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Με απλά λόγια, οι πολιτικοί αθωώθηκαν από τους πολιτικούς ενώ τα μη πολιτικά πρόσωπα καλούνται να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους. Η δικαιοσύνη ξεμπροστιάζει το πολιτικό σύστημα. Με δεδομένο ότι οι σχέσεις μεταξύ των «εξουσιών» δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο τους, να αναμένεται κι άλλες εκπλήξεις.

Με δεδομένο πάντως πως οι εισαγγελείς ζητούν να διερευνηθεί αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί στην υπόθεση και αν ναι, ποιοι είναι αυτοί, το θέμα για τον Γιώργο Παπανδρέου μπορεί να ξανανοίξει. Αν αποδειχθεί πως το έλλειμμα φορτώθηκε με 3,5% PLUS (που θα έλεγε και ο Βαγγέλης) από την κυβέρνηση του ΓΑΠ, τότε η Νέα Δημοκρατία θα ρίξει όλο το κρίμα σε αυτόν, δεδομένου ότι αυτός αρνήθηκε να στηρίξει τον Απρίλιο του 2009 το πακέτο σωτηρίας που πρότεινε τότε ο Καραμανλής και ζήτησε εκλογές με το περιβόητο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».

Κάτι τέτοιο είναι μια ανέλπιστη ευκαιρία και για τον κ. Βενιζέλο, καθώς θα έχει ίσως την ευκαιρία να καθαγιάσει το ΠΑΣΟΚ ρίχνοντας στην πυρά τον «ποδηλάτη». Σε καλό θα βγει και στον Κουβέλη μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η σύμπραξή του με ένα εξαγνισμένο ΠΑΣΟΚ θα διευκολύνει την συγκρότηση της περιβόητης «κεντρο-αριστερής Ελιάς» που με τη σειρά της θα συμπράξει με τη ΝΔ, ώστε από κοινού να διεκδικήσουν και να μοιραστούν το πριμ των 50 εδρών που θα δώσει ο κυοφορούμενος νέος εκλογικός νόμος σε συνασπισμό που σχηματίζει κυβέρνηση!…

ΥΓ: Η εφαρμογή των ψηφισθέντων θα είναι κόλαση. Πρέπει να υπάρχει «πάγκος» με ηχηρά ονόματα που θα ρίχνονται στην…πυρά!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων