Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

The Atlantic: Τα υπέρ και τα κατά μίας υποψηφιότητας τύπου Μπέρνι Σάντερς

Όσο περνούν οι μέρες και φτάνουμε προς την Super Tuesday, παρατηρείται εντός των κόλπων του Δημοκρατικού Κόμματος ένα κύμα υπέρ του Μπέρνι Σάντερς, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει ένα πολύ πιθανό σενάριο να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Οι υποστηρικτές του Μπέρνι θεωρούν πως αν γίνει κάτι τέτοιο, ο Τραμπ θα ηττηθεί, όμως ένα ερώτημα των αναλυτών είναι αν ο Σάντερς θα κοστίσει στους Δημοκρατικούς τη κατοχή της Βολής των Αντιπροσώπων.

Κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2018 οι μεγαλύτερες περιοχές ψήφισαν για να δείξουν την δυσαρέσκεια τους για την γλώσσα και την συμπεριφορά του προέδρου.

Σε περίπτωση που ο Σάντερς πάρει το χρίσμα, στην ουσία καλεί τις πολιτείες αυτές να αυξήσουν τους φόρους τους και να αντικαταστήσουν την ασφάλιση υγείας τους, πράγμα που είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί με αποτέλεσμα να χάσει τις πολιτείες που κέρδισαν οι Δημοκρατικοί το 2018.

Οι υποστηρικτές της Sanders πιστεύουν ότι ο Sanders θα κερδίσει ψήφους από την εργατική τάξη οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς τον Trump το 2016. Αυτή η ιδέα βασίζεται σε ένα ενιαίο σημείο αναφοράς: Περίπου 10 έως 12 τοις εκατό όσων ψήφισαν για το Sanders το 2016 και όταν είδα ότι δεν κατάφερε να πάρει το χρίσμα στήριξαν τον Τράμπ στις γενικές εκλογές.

Ο Bernie Sanders συγκρίνεται με τον George McGovern, τον φιλελεύθερο δημοκράτη που έχασε κάθε πολιτεία εκτός από τη Μασαχουσέτη και την περιφέρεια της Κολούμπια από τον Richard Nixon το
1972.
Οι υπερασπιστές του Sanders υπογραμμίζουν σωστά ότι ζούμε σε μια πιο πολωμένη και κομματική εποχή και ότι το αίσθημα του αντιμονοπωλίου θα εξασφαλίσει σίγουρα μία εκλογική μαγιά στον Sanders.

Αυτό το μοτίβο δεν θα επαναληφθεί το 2020. Εάν ο Sanders χάσει άσχημα, όπως οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι που απομακρύνονται από τους Δημοκρατικούς, θα πάρει μαζί του έναν μεγάλο κομμάτι Δημοκρατικών και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Τυχόν ήττα του Σάντερς θα επανεκλέξει τον Τραμπ και θα βοηθήσει τους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και να πάρει ξανά την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

The Price of a Sanders Nomination – The Atlantic
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων