Σε… μάχη για δύο αναδεικνύεται η κατάκτηση της 5ης θέσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με τη νέα τράπεζα, η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, και την Optima Βank να διεκδικούν εξίσου τον τίτλο του 5ου πυλώνα που θα αναλάβει να στηρίξει την αγορά πέραν των συστημικών τραπεζών.
Η αναφορά της CEO της Attica Bank, κυρίας Ελένης Βρεττού, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, για τη διαφορά που θα έχει η νέα τράπεζα από τον “όποιο έκτο τραπεζικό όμιλο” επανέφερε στο προσκήνιο μια συζήτηση που έχει ανοίξει από νωρίς, αναφορικά με το ποια τράπεζα θα πρωταγωνιστήσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, πέραν των συστημικών. Στο περυσινό Φόρουμ των Δελφών, άλλωστε, ο CEO της Optima Βank, κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, τόνισε πως η τράπεζα είναι η μεγαλύτερη μετά τις συστημικές, διεκδικώντας, έτσι, την 5η θέση σε όρους μεγέθους.
Η αλήθεια είναι πως τόσο οι Attica Bank – Παγκρήτια Τράπεζα όσο και η Optima Βank διαθέτουν τα εχέγγυα να αναδειχθούν στον 5ο πόλο, όπως, άλλωστε, καταδεικνύουν και τα οικονομικά τους μεγέθη.
Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2024, το ενεργητικό, οι καταθέσεις και οι χορηγήσεις των Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ, 5,8 δισ. ευρώ και 6,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνοντα στα 3 δισ. ευρώ. “Τα μεγέθη αυτά πιστοποιούν την εγκαθίδρυση της 5ης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα”, σχολίασε χαρακτηριστικά η κυρία Βρεττού, προσθέτοντας πως αυτό “μεταφράζεται σε καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες, διατηρώντας, παράλληλα, την ανταγωνιστικότητα στην αγορά”.
Με βάση το νέο business plan δε, οι στόχοι για την επόμενη τριετία προβλέπουν τα εξής:
– Ενήμερες χορηγήσεις άνω των 4 δισ. ευρώ το 2025 και άνω των 7 δισ. ευρώ το 2027, από 2,3 δισ. ευρώ σε pro-forma επίπεδα για τη χρήση 2023. Ειδικότερα, το συνολικό χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων θα διαμορφωθεί στα 7,6 δισ ευρώ το 2027.
– Καταθέσεις 10 δισ. ευρώ το 2025 και άνω των 11 δισ. ευρώ το 2027, από 5,8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2023.
– Κέρδη προ προβλέψεων, από 43 εκατ. ευρώ σε pro-forma επίπεδα για τη χρήση του 2023, σε άνω των 150 εκατ. ευρώ το 2025 και άνω των 250 εκατ. ευρώ το 2027.
– Απόδοση κεφαλαίων (RoTE%) από προβλεπόμενο ποσοστό άνω του 18% για το 2025 σε άνω του 22% για το 2027, όταν αθροιστικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με στοιχεία 31/3/2024 είχαν απόδοση στο 15%.
– Δείκτη ΜΕΑ από 56% το 2023 σε λιγότερο του 3% για το 2025 και για το 2027, όταν σε μέσα επίπεδα ο δείκτης στις συστημικές τράπεζες είναι στο 4%.
– Κεφαλαιακή επάρκεια από 12,3% το 2023 σε 14,3% το 2025 και 15,4% το 2027, με μέσο όρο στους τέσσερις ομίλους 16,2%.
Τα μεγέθη της Optima Βank
Ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων ανακοίνωσε για το α’ εξάμηνο του 2024 η Optima Βank, με τη διοίκηση να προχωρά σε αναθεώρηση του ετήσιου στόχου κερδοφορίας.
Πιο αναλυτικά, η τράπεζα σημείωσε το επίμαχο διάστημα καθαρά κέρδη ύψους 69 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε αύξηση 57% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023 (44,1 εκατ. ευρώ), με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε 26,7%. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα αναθεώρησε τον ετήσιο στόχο στα 134 εκατ. ευρώ, έναντι 124 εκατ. ευρώ προηγουμένως, με την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να ξεπερνά το 24%, από 20%.
Με βάση την παρουσίαση προς τους αναλυτές δε, οι επιδόσεις της Optima Βank είναι καλύτερες εν συγκρίσει με την υπόλοιπη τραπεζική αγορά. Συγκεκριμένα, η τράπεζα εμφανίζει:
– Δείκτη ROTE 26,7%, έναντι 14,3% της ελληνικής και 13,1% της ευρωπαϊκής αγοράς, με το επιτοκιακό περιθώριο να διαμορφώνεται για την ίδια στο 4,36%, εν συγκρίσει με 2,79% των υπόλοιπων εγχώριων τραπεζών.
– Δείκτη εξόδων προς βασικά έσοδα (Cost to Core Income) 25,4% το α’ εξάμηνο του 2024, από 32,2% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, αποτελώντας, σύμφωνα με τη διοίκηση της Optima Βank, έναν από τους χαμηλότερους, τόσο στην Ελλάδα (33,1%) όσο και στην Ευρώπη.
– Καταθέσεις 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 34% σε ετήσια βάση, με το δανειακό χαρτοφυλάκιο να έχει ενισχυθεί κατά 50%, όταν ο μέσος όρος στις εγχώριες τράπεζες κυμαίνεται σε 1,1% και -2,9% αντίστοιχα.
– Δείκτη “κόκκινων” δανείων στο 1%, έναντι 4,1% στις υπόλοιπες τράπεζες.
– Μηδενικό ποσοστό αναβαλλόμενης φορολογίας σε σχέση με τα κεφάλαια, όταν ο αντίστοιχος δείκτης για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στο 55%.
Υγιής ανταγωνισμός
Σε κάθε περίπτωση, ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται αυτό το διάστημα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ των πολιτών και των επιχειρήσεων, αφού θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν πιο ποιοτικές και, ίσως, φθηνότερες υπηρεσίες και προϊόντα.
“Αυτή η συγχώνευση ενσαρκώνει το όραμά μας και τη δέσμευση των μετόχων μας για μια νέα τραπεζική πρόταση που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα δώσει εναλλακτική επιλογή στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Έχοντας πλήρως τα κεφάλαια, τη ρευστότητα και απαλλαγμένη από τα βαρίδια των “κόκκινων” δανείων και του υψηλού κόστους που αναπόφευκτα αυτά επιφέρουν, η νέα τράπεζα στόχο έχει να επαναφέρει στο προσκήνιο την παραδοσιακή τραπεζική και τον ίδιο τον πελάτη”, σημείωσε η CEO της Attica Bank.
“Η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας θα βοηθήσει τον ανταγωνισμό. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία υγιούς ανταγωνισμού. Δεν τον φοβόμαστε. Εξάλλου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν 95% μερίδια αγοράς. Υπάρχει χώρος για όλους και νομίζω ότι η εξυγίανση της τράπεζας, της νέας τράπεζας, θα βοηθήσει πάρα πολύ και την ελληνική οικονομία αλλά και την τραπεζική αγορά”, είχε αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο CEO της Optima Bank.
της Αγγελικής Βελεσιώτη από το Capital.gr