Το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο θα αυξάνεται ανάλογα με τη φερεγγυότητα του οφειλέτη έναντι των υποχρεώσεών του.
Αυτή είναι η ρύθμιση που ετοιμάζει n Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και πρακτικά σημαίνει σταδιακή αποδέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών για 1,6 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμους οφειλέτες της εφορίας υπό την προϋπόθεση ότι θα υπαχθούν σε κάποια ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών τους.
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει την κλιμακωτή αύξηση του ακατάσχετου ορίου του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος από κάθε φορολογούμενο στο Τaxisnet παράλληλα με την αποπληρωμή τυχόν οφειλών του.
Σήμερα το ακατάσχετο όριο σε έναν τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη είναι 1.250 ευρώ. Εφόσον ο φορολογούμενος έχει αποπληρώσει μέρος ρυθμισμένης οφειλής το ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται με ανώτατο όριο τα 4.500 ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σε διημερίδα που οργανώθηκε χθες στην Αθήνα με καλεσμένους εφοριακούς και τελωνειακούς, η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, αρκετοί από τους οποίους ωστόσο διατηρούν το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ το μήνα, θα γίνει εφαρμόζοντας το λεγόμενο σύστημα του «προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε δόση οφειλής που θα αποπληρώνουν οι οφειλέτες, μέσω ρύθμισης, το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ το μήνα θα αυξάνει σημαντικά φτάνοντας τα 2.000 ή 2.500 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό και τα ποσά των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες.
Εκτός των παραπάνω ο κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι εντός του 2019 η ΑΑΔΕ προχωρεί στην πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της φορολογίας κεφαλαίου, γεγονός που σημαίνει ότι παύει η προσέλευση χιλιάδων φορολογούμενων στα τμήματα κεφαλαίου των εφοριών για την υποβολή των συμβολαίων για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές κ.λπ..
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι τα κάθε είδους συμβόλαια ακινήτων να αποστέλλονται πλέον ηλεκτρονικά στις εφορίες μέσω των συμβολαιογραφείων.
Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε επίσης ότι έως το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί Κέντρο είσπραξης οφειλών Αττικής, ενώ όσον αφορά τους στόχους της φορολογικής και ελεγκτικής αρχής δήλωσε ότι θα εστιαστούν σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δηλώνουν τα εισοδήματα που εισπράττουν από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, στην διενέργεια ελέγχων στον ΦΠΑ και στο λαθρεμπόριο καπνικών και αλκοολούχων ποτών.
Επιπλέον εντός του 2019 έρχεται πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων και γενικότερα του τμήματος Κεφαλαίου των Εφοριών Στην πράξη θα καταργηθεί η χειρόγραφη υποβολή δηλώσεων κάθε είδους φόρου μεταβίβασης όπως είναι οι δηλώσεις φόρου γονικών παροχών δωρεών και κληρονομιών.
Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά χωρίς την ανάγκη επίσκεψης των φορολογουμένων ή των συμβολαιογράφων στις Εφορίες.